Петролът продължи възхода си на фона на съкращенията на доставките от ОПЕК+. Глобалният бенчмарк Brent напредна доста над 94 долара за барел след триседмичен период на ръст, който повиши цените с 11%. Саудитска Арабия и Русия удължиха ограниченията на доставките до края на годината.

Суровият петрол в Лондон е с почти 10% по-висок от началото на годината, тъй като ОПЕК+ ограничават производството и перспективите за търсене се подобряват. На този фон запасите от суров петрол намаляха, докато спекулантите повишиха нетните бичи залози за Brent и американския бенчмарк West Texas Intermediate до комбиниран 15-месечен връх.

Ще достигне ли наистина петролът Brent $100 за барел до края на годината?

Ще достигне ли наистина петролът Brent $100 за барел до края на годината?

Факторите от които зависи това и тяхното развитие

Ръстът на петрола изглежда ще засили инфлационния натиск по целия свят, точно когато централните банкери, включително тези от Федералния резерв на САЩ, се опитват да определят дали вече са направили достатъчно, за да отблъснат темпа на нарастване на цените чрез повишаване на лихвените проценти.

На физическия пазар рафинирани продукти като дизел все повече показват предупредителни знаци, като световните рафинерии се оказват безсилни да произведат достатъчно промишлено гориво. Цените далеч надминаха тези на суровия петрол.

Широко наблюдаваните времеви спредове на суровия петрол също сигнализират за стягане, като разликата между двата най-близки контракта на Brent е 92 цента за барел в обратна посока. Това е най-широкият от ноември и отразява оскъдни краткосрочни доставки.

Намалява броят на действащите сондажи за петрол и газ в света

Намалява броят на действащите сондажи за петрол и газ в света

Нарастване има само в Африка

Все пак, други маркери предполагат, че може да има отдръпване след такова бързо и подчертано движение нагоре. 14-дневният индекс на относителна сила на Brent беше над 70 за 9 от последните 10 сесии, сочейки възможността ралито да спре или да се възстанови, докато търговците усвояват печалбите.

Индивидуалните инвеститори не купуват ралито на петрола

Енергийните акции не успяха да завладеят въображението на инвеститорите на дребно, въпреки увещанията на топ стратези на Уолстрийт да се включат.

Това може да се дължи на факта, че енергийните акции се борят да поддържат темпото на нарастващия петрол. Енергийният индекс S&P 500 скочи с около 14% от края на юни, но цените на петрола изпревариха сектора през същия период, като се повиши с приблизително 30% до над 93 долара за барел - 15-месечен връх - водени от съкращенията на доставките от ОПЕК+ и обещанието за нарастващо търсене, тъй като перспективите за най-големите икономики в света се подобряват.

Петте най-поевтинели американски дивидентни акции

Петте най-поевтинели американски дивидентни акции

Дивидентите представляват повече от половината от възвръщаемостта на пазара в периоди на висока инфлация

Докато инерцията при суровия петрол продължава, Уолстрийт очаква акциите да преодолеят тази разлика в представянето, но досега не са успели да убедят инвеститорите на дребно да купуват в сектора. В понеделник главният пазарен стратег на JPMorgan Chase & Co. препоръча на инвеститорите да останат с "наднормено тегло" в енергетиката и суровините. "Виждаме място за по-нататъшно покачване на цените на суровините, а разпределението на инвеститорите остава ниско", пише Марко Коланович.

По същия начин главният инвестиционен директор на Morgan Stanley Майкъл Уилсън каза, че има предпочитания към енергията в този късен етап от бизнес цикъла. "Търсенето на петрол е силно, съкращенията на производството са значителни и нашите стокови стратези виждат, че цените на суровия петрол се поддържат около текущите нива", каза той пред инвеститорите. Но позиционирането е исторически леко.

Дори призивите за петрол от 100 долара за барел не успяха да привлекат обикновените потребители към акциите на петрол и газ. "Вместо да преследват ралито на енергийните акции, инвеститорите на дребно в момента проявяват предпазливост", пишат анализаторите на Vanda Research, водени от старши вицепрезидента Марко Ячини, в бележка от 14 септември.

Ситуацията е рязък контраст с 2022 г., когато енергийните акции се представяха по-добре от петрола и по-широкия пазар. Новите любимци на фондовия пазар може да са поне отчасти виновни, тъй като инвестиционната лудост, свързана с изкуствения интелект, повиши рязко акции като Nvidia Corp. тази година.

"Миналата година енергийният сектор беше единствената игра в града", каза ръководителят на енергийните изследвания на VettaFi Стейси Морис, добавяйки, че шумът за AI и технологичните акции е затруднил енергетиката да привлече много внимание, откакто "петролът от $90 привлече много повече внимание, когато нищо друго не работи."

Част от различията могат да бъдат проследени и до борби при специфични петролни акции с голяма капитализация, като Chevron Corp., която представлява 17% от енергийния индекс S&P 500. Акциите са паднали с повече от 7% до момента, засегнати от опасения относно стачка в голям LNG проект в Австралия и разочароващ ръст на производството.

Обикновено акциите от петрол и газ следват плътно основната цена на суровия петрол. Но корелацията между енергийния индекс S&P 500 и WTI е спаднала от над 70% през юни до приблизително 28% през по-голямата част от септември, което предполага, че инвеститорите се съмняват в дълготрайността на петролното рали на фона на опасения за икономиката.

Въпреки че енергийният сектор беше най-добре представящият се сектор в бенчмарка S&P 500 през третото тримесечие, Уолстрийт остава доста скептичен към акциите от петрол и газ - дали ще продължат да изпреварват по-широкия пазар. Ценовите цели за сектора предполагат 9% среден потенциал за възвръщаемост за енергийния индекс, в сравнение с 16% за S&P 500.

Инвеститорите може да се наложи да изчакат следващия отчет за печалбите, за да разберат дали Уолстрийт пропуска целта. Поне един инвеститор - Луис Навелие, вижда, че енергийният отрасъл води до по-високи приходи.

"Енергийните акции очевидно ще победят поради по-високите разходи за енергия в момента", каза главният инвестиционен директор на Navellier & Associates пред клиенти. "Светът не може да има смущения в енергетиката точно сега, защото дисбалансът между търсене и предлагане в света е много крехък."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари!