Петролът сорт Brent от края на юни рязко поскъпна от 71,6 долара за барел, достигайки почти 82 долара. Ще се сбъднат ли прогнозите на редица международни инвестиционни банки за покачване на цената над $100 за барел? Въпросът разглежда в свой експертен анализ финансовият портал Investing.com.

Юлските прогнози на Международната агенция за енергия (МАЕ) и ОПЕК за нарастване на търсенето на петрол до края на годината, дадоха стимул за растеж на цените му. Особено забележимо е увеличението на търсенето му в Китай, с премахването на пандемичните ограничения.

Има и отслабване на инфлацията в САЩ до 3%, което е близо до заветната цел на Фед от 2%. Очаква се постепенно облекчаване на политиката на Фед, която има за цел да стимулира икономиката на страната и съответно потреблението на енергийни ресурси. Свързаното с това, както се очаква, по-нататъшното отслабване на долара, също е фактор за подкрепа на доларовите цени на "черното злато".

Страни от ОПЕК+ неочаквано отново свиха добива на петрол - а какво ще става с цената му

Страни от ОПЕК+ неочаквано отново свиха добива на петрол - а какво ще става с цената му

Последствията за САЩ и Русия от решението

От друга страна, юлските решения на основните "играчи" от ОПЕК+ - Саудитска Арабия и Русия - за допълнително намаляване на износа на петрол, ще повлияят допълнително на намаляването на износа на петрол.

Затова инвеститорите предвиждат известен недостиг на предлагане на нефт до края на годината. Министерството на енергетиката на САЩ го оценява на около 200 хиляди барела на денонощие, през 3-то тримесечие на 2023 година.

Обаче такъв силен скок на цените на нефта от 13% за по-малко от месец не е ли вид "фалстарт"? Емоционалният пазар с готовност реагира на положителните новини. Той обаче е също толкова бързо сменя посоката, когато се появят "охлаждащи" фактори.

А такива фактори не липсват. На 17 юли Китай публикува обезкуражаваща икономическа статистика. Растежът на БВП за второто тримесечие се забави до 0,8% на годишна база, от 2,2% за първото тримесечие. Обемът на продажбите "на дребно" през юни нарасна само с 3,1% на годишна база, при стойност на показателя за май от 12,7% и за април от - 18,4%. Ръстът на инвестициите в дълготрайни активи през юни на годишна база също се забавя - до 3,8% спрямо 4% месец по-рано и от 4,7% за април.

Основните лихви на Фед на САЩ, според пазарните предположения, все още няма да се понижават.

В същото време, други водещи централни банки в страни с висока инфлация продължават с увеличението на основните лихви. По-конкретно, това са ЕЦБ и Банката на Англия. По този начин, общата маса на парите в света ще остане не просто висока, но ще расте през следващите месеци. С това се съчетават рецесия в еврозоната и заплаха от такава в САЩ, което също ще забави търсенето на енергийни ресурси.

Индия (ще) е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа

Кой (ще) е новият най-голям доставчик на петролни продукти за Европа

Голяма част от горивата са от преработен руски петрол

Така нивото на цените на петрола Brent, което от ноември 2022 г. е в диапазона от $72-88 за барел, вероятно ще се запази още месеци. Неблагоприятните пазарни обстоятелства, изброени по-горе, ще "издърпат" цената на петрола нагоре ограничено, вероятно до нива от $86-89 за берел до края на годината.

Но за да се вдигне цената до $100 за барел или повече в близките месеци, би трябвало да се наблюдава рязък спад на предлаганото от 2 милиона барела на денонощие, според разчетите на Goldman Sachs.

Обаче това явно няма да се случи (поне от днешна гледна точка), тъй като е контрапродуктивно за всички участници на пазара. А ограниченото търсене на нефт от своя страна, няма да позволи достигането на толкова високи цени.

От друга страна, да се случи обратното - т.е. срив на цените на петрола под $70 за барел в средносрочен план е - (доста) малко вероятно, с оглед на вече посочените обстоятелства.

От кои държави Китай купува най-много петрол

От кои държави Китай купува най-много петрол

Страната се ориентира към повече внос на по-ниски цени