Саудитски милионери и милиардери се опитват да прехвълят парите си в чужбина, след като властите в Рияд допълнително засилиха корупционната чистка.

Най-богатите хора в страната са в преговори с банки, управляващи дружества и съветници, с цел да прехвърлят пари в брой и други авоари извън страните от Персийския залив, страхувайки се, че са заплашени от арести, а средствата им могат да бъдат замразени и конфискувани, съобщават пред Bloomberg източници, пожелали анонимност.

Целта на чистката в Рияд: да прибере активи за $800 милиарда

Целта на чистката в Рияд: да прибере активи за $800 милиарда

С тях ще се напълни държавната хазна

Властите нанесоха тежък удар върху саудитския политически и бизнес елит, а силите за сигурност арестуваха повече от 10 членове на кралското семейство, както и десетки министри, бивши високопоставени държавни служители и могъщи бизнесмени. Задържаните са обвинени в пране на пари, даване на подкупи, търговия с влияние и изнудване и др.

Централната банка на Саудитска Арабия разпореди на търговските банки в кралството да замразят сметките им, но и тези на десетки лица, които все още са на свобода. Замразените банкови сметки до момента са над 1700, като непрекъснато се увеличават.

Чистката в Рияд удари най-богатите, заплашвайки състояние за $33 милиарда

Чистката в Рияд удари най-богатите, заплашвайки състояние за $33 милиарда

Потърпевши са кралски особи, бизнесмени и братът на Осама Бин Ладен

Саудитският главен прокурор заяви в изявление, че арестите през уикенда са само "първа фаза" на репресиите. Броят на арестуваните се очаква да достигне стотици, съобщиха източници на Reuters.

Чистката предизвика вълнения на регионалните капиталови пазари, принуждавайки инвеститорите от региона да продават, което свали основните индекси. Дотук разпродажбите струват на местните капиталовите пазари 17.6 млрд. долара, a общата пазарна стойност на фондовите борси в региона спадна до 900 млрд. долара, изчислява Bloomberg.

Жестокият принц и саудитската "игра на тронове"

Жестокият принц и саудитската "игра на тронове"

Реформаторът Мохамед бин Салман разчисти опонентите си по пътя към властта

Инвеститорите в Персийския залив продадоха 92.5 млн. долара дубайски акции, което е най-голямата разпродажба от февруари.

Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) поиска от банките и финансовите компании в страната да предоставят информация за сметките на 19 саудитски граждани. Сред тях са някои от хората, които са задържани от Рияд в рамките на антикорупционното разследване.