Централната банка на Исландия засилва отговора си срещу устойчиво високата инфлация, предизвикана от най-бързо растящите цени на жилищата в Европа, пише Bloomberg.

Рейкявик вероятно ще повиши лихвата по 7-дневните депозити със 75 базисни пункта до 2,75 процента в сряда — най-голямото увеличение от въвеждането на бенчмарка през 2014 г., според анализатори на двете най-големи банки в страната, Landsbankinn и Islandsbanki.

В Исландия повишението на потребителските цени стои на десетилетен връх, въпреки че от май миналата година централната банка агресивно вдига лихвите. За разлика от останалите държави в региона, в които инфлацията е движена от по-скъпата електроенергия и проблемите във веригите за доставки, предизвикани от COVID-19, цените на жилищата са основният проблем.

Недостиг на имоти движи цените нагоре по-бързо от заплатите. "Ако тази тенденция се запази, тя ще постави под натиск кроната и ще заплаши икономическата стабилност", коментира Снори Якобсън, основател на Jakobsson Capital.

Благодарение на свалянето на лихвите в началото на пандемията, цените на жилищата в столицата растат с над 18 процента миналата година. От 2010 г. насам те са поскъпнали с над 150 процента, рекорд за Европа, сочат данните на Евростат.