Наскоро терминалът на CoinGecko сигнализира за опасения, свързани с ниската ликвидност на търговските двойки на меме монетата "Ozempic" малко след нейното пускане, пише Cryptodnes. OZMPC е акроним, напомнящ на лекарството за диабет Ozempic и не е разрешен от Novo Nordisk - фармацевтичната компания, която стои зад медикамента.

Като се има предвид, че Novo Nordisk е глобален собственик на марката Ozempic, тя запазва правните си правомощия да оспори операторите на тази неоторизирана криптовалута. Създателят на OZMPC въведе огромен 70% данък върху транзакциите за покупка по време на първоначалната фаза, което значително изчерпа приноса на ранните инвеститори към проекта. Вследствие на това стойността на токена спадна с 65% от пиковата си стойност.

25 години затвор за "Краля на крипто" Сам Банкман-Фрайд

25 години затвор за "Краля на крипто" Сам Банкман-Фрайд

Той беше осъден за измама на клиентите и инвеститорите във фалиралата борса FTX

С нищожната си пазарна капитализация CoinGecko Terminal предупреждава потенциалните купувачи за опасно ниската ликвидност на токена, която може да доведе до съществени разлики в цените на различните борси. В началото на април данъците на смарт договорите са "източили" над $5 милиона, което надхвърля текущата пазарна капитализация на OZMPC.

Снимка 347932

Източник: Official hacker

Опасността, свързана с меме криптовалутите

Този инцидент олицетворява преобладаващата мания покрай меме криптовалутите и опасностите, свързани с инвестициите в такива проекти. Чрез налагането на сурови данъци на ранните инвеститори, които са извършили минимална надлежна проверка, създателите на проекта са успели да отклонят милиони долари от нищо неподозиращите потребители. И тъй като токенът използва запазеното име на патентовано лекарство, неговият основател може да се сблъска с правни последици за неразрешена употреба.

Експерти коментират, че основателите на меме криптовалути често пренебрегват разработването на бяла книга, пътна карта или какъвто и да е осезаем план за средствата на инвеститорите.

Напротив, какъвто е и примерът с OZMPC, те насочват средствата на инвеститорите директно към собствените си джобове. А изводът е, че трябва да бъдем все по-предпазливи.

31 милиона европейци инвестират в крипто - страните от Източна Европа оглавяват класацията

31 милиона европейци инвестират в крипто - страните от Източна Европа оглавяват класацията

Украйна се оказва лидер