Нова актуализация на базата данни на китайските заеми за Африка (CLA), управлявана от Центъра за политика за глобално развитие на Бостънския университет, изчислява, че между 2000-2022 година 39 китайски заемодатели са предоставили общо 1243 заема на стойност $170,08 милиарда на 49 африкански правителства и 7 регионални институции.

Само между 2021 и 2022 година базата данни на CLA регистрира общо 16 нови ангажимента за заеми на стойност $2,22 милиарда от китайски кредитори към кредитополучатели на африканското правителство, което означава две последователни години на кредитиране на Африка под $2 милиарда.

Базата данни на CLA е интерактивен проект с данни, проследяващ ангажименти за заеми от страна на китайски финансови институции за развитие (DFI), търговски банки, правителствени служби и компании към африкански правителства, държавни предприятия и регионални институции. Сумите на заемите в базата данни на CLA не са еквивалентни на държавния дълг на Африка, тъй като базата данни проследява ангажименти, а не изплащане, погасяване или неизпълнение.

Сравняване на общата сума на заемите към Световната банка и Африканската банка за развитие:

При $170,08 милиарда прогнозният общ размер на кредитирането на Китай за периода 2000-2022 г. е 64 процента - от $264,15 милиарда на Световната банка и почти пет пъти повече от държавните заеми в вазмер на $36,85 милиарда на Африканската банка за развитие (AfDB).

Най-богатият в Африка построи най-голямата рафинерия на континента

Най-богатият в Африка построи най-голямата рафинерия на континента

Нигерия е в Топ 10 по петролни запаси, но страда от липса на горива по бензиностанциите

Новите заеми

През 2021 г. бяха подписани седем заема на обща стойност $1,22 милиарда , а през 2022 г. бяха подписани девет заема на стойност $994,48 милиона.

Кредитори: Експортно-импортната банка на Китай (CHEXIM) продължава да бъде най-големият кредитор в Африка, предоставяйки 9 от 16-те заема, възлизащи на $1,42 милиарда или 64 процента от всички заеми през 2021-2022 г.

Китайската банка за развитие (CDB) не предостави големи заеми през 2021 г., но отпусна малък от $14,74 милиона през 2022 г. за съфинансиран проект. Други кредитори включват Bank of China (BOC), China National Aero-Technology Import and Export Corporation (CATIC) и China Shipbuilding Trading Company (CSTC).

Кредитополучатели: Сенегал, Бенин, Кот д'Ивоар, Ангола, Уганда, Гана, Руанда и Демократична република Конго (ДРК) бяха кредитополучателите през 2021-2022 г. Този състав на кредитополучателите е различен от предишните години, тъй като западноафриканските страни като Сенегал, Бенин и Кот д'Ивоар са заели значителна част от заемите по стойност за първи път.

За сравнение, заемите за първите 10 африкански кредитополучатели от Китай остават сравнително непроменени.

Регионални заеми: Между 2000 и 2022 г. страните от Южна Африка и Източна Африка са заемали най-много от Китай, като най-мащабно кредитиране са получили Ангола, Замбия, Южна Африка, Етиопия и Кения.

В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

В Африка Китай строи пътища, а Европа брои насекоми

Китайските компании се справят далеч по-ефективно с реализирането на проекти в Африка от европейските си конкуренти. Докато едните строят, другите се опитват да наложат своите ценности.

През 2021 г. и 2022 г. регионалният състав е различен от предходните години. Отпускането на нови заеми за Западна Африка беше видно, докато финансирането за Северна, Централна, Южна и Източна Африка беше минимално. Страните от Западна Африка, които не са били големи кредитополучатели през последните 20 години, са получили значителна част и от новите кредити.

Сектори: Секторите, получаващи финансиране през 2021-2022 г., са комбинация от традиционни и нетрадиционни. Те включват транспорт, околна среда, информационни и комуникационни технологии (ИКТ), образование, отбрана и военни, вода/хигиена/отпадъци, както и индустрия, търговия и услуги.

Липса на нови енергийни проекти

Въпреки че африканският енергиен сектор исторически е получавал най-много кредити от страна на Китай, базата данни на CLA не идентифицира държавни заеми за енергийни проекти през 2021 г. и 2022 г.

Като се има предвид съставът на тежките изкопаеми горива на китайското финансиране за енергийни проекти в Африка и ангажиментите на Пекин за екологизиране, е много вероятно това, което изглежда като прекъсване на финансирането на енергийни проекти, да е просто пауза, тъй като кредиторите търсят по-екологични проекти.

Отпреди пандемията до днес

Тенденциите от годините на пандемията (2020-2022 г.) показват намаляване както на броя, така и на стойността на кредитите. От годините преди пандемията (2017-2019) до годините на пандемията (2020-2022) средните стойности на заемите са спаднали с 37 процента - от $213,03 милиона до $135,15 милиона. Тази тенденция е по-значима по отношение на броя на заемите, които рязко намаляват от 184 на 32 през следващите пандемични години.

Основният извод от всичко това е, че комбинацията от екологизирането на китайската инициатива "Един пояс, един път" (BRI) и китайско-африканското сътрудничество може да доведе до това, че бъдещото кредитиране на Африка може да означава по-малко мащабни заеми над $500 милиона, повече заеми с за под $50 милиона и още повече кредити, свързани с по-полезни социални и екологични последствия.

Страните от Г-7 имат план за $600 милиарда срещу китайския "Един пояс, един път"

Страните от Г-7 имат план за $600 милиарда срещу китайския "Един пояс, един път"

Пекин увеличава влиянието си чрез големи инвестиции в Африка и Азия