Лидерите на страните от Г-7, които са най-богатите демократични държави в света, поеха ангажимента да наберат сумата от $600 милиарда частни и публични средства в рамките на пет години. По този начин ще се финансират инфраструктурни проекти в развиващите се страни и ще се появи алтернатива на китайска глобална икономическа инициатива за трилиони долари, наречена "Един пояс, един път".

Основната цел на новия план е да се засили натиска над Китай и да се упражни политическо и търговско влияние чрез масивни инвестиции в нововъзникващите икономики, пише Politico.

Президентът на САЩ Джо Байдън и други лидери на Г-7 дадоха нов старт на инфраструктурния проект за развиващите се страни, като той вече се казва "Партньорство за глобална инфраструктура и инвестиции", стана ясно на годишната среща на т- нар "Група на седемте", която се провежда в Германия.

ЕС се изправя срещу Китай със собствена версия на "Един пояс, един път"

ЕС се изправя срещу Китай със собствена версия на "Един пояс, един път"

Брюксел подготвя инвестиционна програма за развиващите се страни, за да намали влиянието на Пекин

Джо Байдън заяви, че САЩ ще мобилизират $200 милиарда под формата на безвъзмездни средства, федерални фондове и частни инвестиции в продължение на пет години, за да подкрепят проекти в страни с ниски и средни доходи, насочени към разрешаване на проблеми с, свързани с изменението на климата, както и за подобряване на глобалното здраве, равенството между половете и цифровата инфраструктура.

"Искам да бъда ясен. Това не са дарения или благотворителност. Това е инвестиция, която ще донесе възвращаемост на всички", коментира Байдън.

"Европа ще мобилизира €300 милиарда по проекта през същия период, за да изгради устойчива алтернатива на китайската инициатива "Един пояс, един път", която китайският президент Си Дзинпин стартира през 2013 година, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За своите планове говориха и лидерите на Италия, Канада и Япония, някои от които вече бяха обявени отделно. Френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън не присъстваха на този разговор, но техните страни също участват в проекта.

Инвестиционната схема на Китай включва програми за развитие в над 100 страни, насочени към създаване на модерна версия на "Пътя на коприната" от Азия до Европа.

Първоначалният план на американския президент Джо Байдън, свързан със срещата на Г-7, имаше значителни цели, сързани с изменението на климата. Те, макар и все още присъстващи в разговорите, отидоха на по-заден план, заради усилията за борба с глобалната криза с цените на горивата, изострена от войната.

Германската среща на най-богатите демокрации имаше за цел да потвърди и борбата на лидерите срещу изменението на климата, но днес най-силните в света сякаш бяха по-фокусирани върху свалянето на цените на петрола и газа, отколкото от незабавното намаляване на емисиите.

Много от европейските държави вече отменят плановете си да спрат изгарянето на въглища, докато търсят петрол и, за радост на компаниите за изкопаеми горива, се стремят да похарчат милиарди евро за изграждане на терминали за втечнен газ.

 Южна Африка се превръща в алтернатива на Европа на руските въглища

Петият най-голям износител на въглища в света се превръща в алтернатива на Европа на руските въглища

Като се има предвид енергийната зависимост на ЕС от Русия, решението на блока да спре вноса на въглища от страната, е смело