В началото на валутната търговия в четвъртък очаквано доларът поевтинява спрямо еврото и йена и другите основни световни валути след решението на Федералния резерв на САЩ да намали основната лихвена ставка. Заедно с това йената се покачва след като Централната банка на Япония се въздържа от промени на паричнокредитната си политика.

Общата валута днес сутринта се покачва към американската, като двойката се търгува по $1,1044 за едно евро при курс $1,1030 за евро в края на търговията в сряда.

Стойността на европейските пари към японската национална валута в същото време спада до 119,25 йени за едно евро в сравнение със 119,62 йени за евро ден по-рано.

Тази сутрин на пазара за един долар дават 107,97 йени спрямо 108,45 йени за долара при затваряне на валутната търговия в сряда.

Вчера Федералният резерв на САЩ очаквано понижи основната лихвена ставка по федералните кредитни средства (federal funds rate) с 0,25 процентни пункта, до диапазона1,75-2%. Ръководството на регулатора също така подобри прогнозата за растежа на американския БВП през 2019 г. от 2,1% на 2,2%.

В същото време в четвъртък Банката на Япония не промени основните параметри на паричнокредитната си политика, макар намекна за разглеждане на икономическите и ценовите промени през октомври.

Както и се очакваше банката остави целевата доходност на 10-годишните държавни облигации на ниво около нулата, а ставката по депозитите на търговските банки в централната на ниво минус 0,1%.

Японският регулатор отбеляза забавянето на световната икономика и свързаните с това рискове за националната икономика и постигането на целите на банката по отношение на инфлацията.