В хода валутната търговия във вторник сутринта щатският долар показва умерен спад по отношение на еврото и паунда, остава стабилен спрямо йената.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес е надолу с 0,29%, а по-широкият индекс на долара WSJ губи 0,06%.

Курсът на общата европейска валута спрямо долара в 10:15 часа българско време се повиши с 0,21% и е $1,0536 за едно евро в сравнение с $1,0511 за евро при затварянето на пазара в понеделник.

Японската валута по отношение на американската валута е стабилна и се търгува при 135,14 йени за долар срещу 135,07 йени за долар предния ден.

Цената на британската лира стерлинг спрямо долара се повиши с 0,36% - до $1,2294 за паунд от $1,2253 за паунд вчера в края на сесията. Но според анализатори от Rabobank, паундът може да падне под $1,20, тъй като доларът се подкрепя от търсенето на защитни активи на фона на рискове от рецесия.

"Ако пазарът се страхува от рискове от рецесия в САЩ, тогава той трябва да купува долари, а не да ги продава.Това мнение се основава на исторически данни за динамиката на долара по време на низходящата фаза на икономическите цикли в САЩ", каза анализаторът от HSBC Дараг Махер.