Всеки политик и властта към даден момент се опитва чрез бюджета да управлява обществени настроения. Това е т.нар. "фискалната илюзия" – че всеки един проблем в частния ни живот може да бъде решен чрез публичен ресурс, а това не е така. Това мнение изрази в предаването "12+3" по БНР Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика.

За периода 2000-2009 г. имахме девет години на растеж, само една рецесия и 6 милиарда натрупани излишъци, а за периода 2010-2019 г. растежът е доста по-нисък и се очаква да остане сравнително нисък, докато бюджетът ще е на минус от около 16 милиарда, обясни експертът, според когото второто десетилетие се очертава като много по-негативно и трябва нещо да се промени, за да излезем от тази спирала на задлъжняване.

Ганев посочи още, че се е променила политическата и обществена нагласа към държавните финанси, което особено се е изострило след 2013 година с настъпването на политическата криза. По думите му, тази нестабилност се усеща и днес.

Нито един финансов министър или премиер от началото на кризата през 2009 г. не е заел официална позиция, че ще прави дефицити, тъкмо напротив – всички заявяват, че ще правят всичко възможно за консолидиране на бюджета, а се получава тъкмо обратното, коментира още икономистът.

Той смята, че бюджетът е бил "изпускан" на няколко пъти, като особено отчетливо това е било за времето 2013-2014 година, което на практика ни е вкарало дори в по-голям дефицит от този за 2009 година.