Пандемията повиши броя на просрочените кредити в Русия до нов рекорд, предава The Moscow Times. По над 12,5 млн. кредита има забавяне от над 90 дни, сочи проучване на Националната асоциация на професионалните колекторски агенции и Equifax.

Прогнозите гласят още, че още един милион кредитополучатели могат да изостанат с вноските си до края на годината, което би означавало, че един от всеки шест кредита ще бъде с просрочие.

"Пандемията имаше изключително отрицателен ефект върху качеството на кредитното портфолио", казват от двете организации. Делът на кредитите с просрочие расте с 12,5% спрямо предходната година, уточняват те. Най-висок е растежът в анексирания полустров Крим, като там техният дял се удвоява спрямо началото на годината.

В доклада се посочва още, че заемите за 6 трлн. рубли ($77 млрд.), или почти 10% от всички корпоративни и потребителски, са били преструктурирани от началото на пандемията. В същото време централната банка облекчи изискванията за резерви на банките, опасявайки се, че ако ги накара да ги повишат, за да покрият евентуални загуби, ликвидността във финансовия сектор ще намалее.

Сривът на рублата оскъпи с 15% автомобилите в Русия

Сривът на рублата оскъпи с 15% автомобилите в Русия

И поскъпването ще продължи, според дилъри