Председателят на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) заяви, че всяка криптовалута с изключение на биткойн трябва да се разглежда като ценни книжа. Гари Генслър коментира пред New York Magazine, че криптовалутите на парктика "са ценни книжа и обществото очаква печалби от тях".

Новината беше приветствана от съоснователя и изпълнителен председател на MicroStrategy Майкъл Сейлър, който е известен биткойн максималист.

"Изгражда се консенсус, че всичко в крипто индустрията, различно от биткойн, е ценна книга, предназначена да бъде регулирана от SEC", написа той в Twitter, подчертавайки, че  "това прави BTC единственият криптоактив, подходящ за използване като глобалните пари."

На този фон Джейк Червински - адвокат и ръководител на политиката в Blockchain Association, посочи, че промяната би била непрактична за SEC.

"Председателят Генслер може да е предубеден, че всеки дигитален актив, освен биткойн, е ценна книга, но неговото мнение не е закон", коментира и той в Twitter.

"SEC няма правомощия да регулира която и да е криптовалута, докато и освен ако не докаже твърденията си в съда. За всеки актив, всеки един, индивидуално, един по един", написа юристът.

Раздвижване в крипто индустрията? Големите инвеститори се завръщат към биткойн

Раздвижване в крипто индустрията? Големите инвеститори се завръщат към биткойн

Най-голямата криптовалута отново привлича внимание

Габриел Шапиро, главен съветник в инвестиционната фирма Delphi Labs, заяви, че ако Генслер получи това, което иска, над 12 300 токена на стойност около $663 милиарда ще станат незаконни.

"Регистрацията в SEC не само е твърде скъпа за повечето създатели на токени, ами също така ясни правила за регистрация на токени". Какъв е планът тук? Тъй като регистрацията не е осъществима, може всеки да плати едни огромни глоби. Това би означавало 12 305 дела. Казано иначе, милиарди американски долари са изложени на риск", заяви Шапиро.

Държави и криптовалути

Украйна е получила $70 милиона в крипто дарения от началото на инвазията на Русия преди година. От тях $28,9 милиона в Ether, $22,8 милиона в Bitcoin и $11,6 милиона в Tether.

Планът на Индия за координиране на глобалното крипто регулиране, обявен по време на неотдавнашната среща на Г-20, спечели подкрепата на Международния валутен фонд и Съединените щати. 

МВФ критикува биткойн облигациите на Ел Салвадор (отново), но туризмът на страната скочи с 30%

МВФ критикува биткойн облигациите на Ел Салвадор (отново), но туризмът на страната скочи с 30%

Рисковете за финансова нестабилност в страната, приела биткойн за законна валута, се увеличават

Европейската комисия стартира блокчейн регулаторна среда, за да улесни диалога между регулаторите и иноваторите за случаи на употреба в частния и публичния сектор. Правните съвети и регулаторните насоки ще бъдат предоставени в безопасна и поверителна среда. 

Крипто цени

Към 9 сутринта българско време на 27 февруари 2023 година, общата пазарна капитализация на 22 600 крипто монети е в размер на $1,07 трилиона. На 24 февруари пазарът се оценяваше на $1,09 трилиона.

ЕС иска да ускори регулациите за банковия крипто капитал

ЕС иска да ускори регулациите за банковия крипто капитал

Брюксел работи наблюдава все по-активно криптоактивите в банките