Богатите членове на саудитския елит, които са арестувани заради обвинения в корупция, започват да си плащат, за да бъдат освободени, съобщават пред Bloomberg източници, запознати със случая.

Някои бизнесмени и длъжностни лица, задържани в луксозния хотел "Риц-Карлтън" в Рияд, подписват споразумения с властите, прехвърляйки част от активите си на държавата, за да избегнат съдебен процес. Някои от тях пренасочват средства от личните си банкови сметки в контролирани от правителството сметки.

Плащанията, случващи се по-малко от месец след задържанията, показват скоростта, с която Саудитска Арабия иска да разреши разследването за корупция. То включваше арести на членове на кралското семейство и милиардери, сред които бяха някои от най-изтъкнатите бизнесмени на кралството.

Цената на свободата: Саудитска Арабия взема богатствата на елита си

Цената на свободата: Саудитска Арабия взема богатствата на елита си

"Придобитите нечестно печалби" ще бъдат иззети от държавата

Чистката, приветствана от някои, разпали политическата несигурност в страната в момент, когато престолонаследникът Мохамед бин Салман се стреми да привлече международни инвестиции.

Възстановяване на 100 млрд. долара

Властите смятат, че е възможно да възстановят между 50 млрд. и 100 млрд. долара от сделки със заподозрените. Предлага им се споразумение, за да избегнат съдебен процес.

Ако приемат, се водят разговори със специална комисия, за да се уточнят подробностите. Плащанията се основават на сумите, които властите смятат, че заподозрените са натрупали нелегално, а не цялото им богатство, съобщава източникът на Bloomberg.

Целта на чистката в Рияд: да прибере активи за $800 милиарда

Целта на чистката в Рияд: да прибере активи за $800 милиарда

С тях ще се напълни държавната хазна

Репресиите идват в деликатно време за Саудитска Арабия, абсолютна монархия, която се бори с най-лошото икономическо забавяне от 2009 г. насам, както и политически вълнения и размирици в региона.

Икономистите очакват разследването да забави вече отслабналите частни инвестиции в кралството и да засегне икономическия растеж през следващата година.

Богатите саудитци се опитват да преструктурират бизнеса си, за да опазят активите си в случай, че властите разширят репресиите. Чистката накара някои саудитски милиардери и милионери да продадат инвестиции в съседни страни от Персийския залив, превръщайки ги в пари в брой или ликвидни вложения в чужбина, за да избегнат риска средствата им да бъдат замразени и конфискувани.

Най-богатите саудитци изнасят парите си в чужбина, за да ги опазят от властите

Най-богатите саудитци изнасят парите си в чужбина

Кралството арестува десетки богаташи, замрази хиляди банкови сметки