Властите в Саудитска Арабия сключват тайни споразумения със задържаните местни богаташи, принуждавайки ги да предадат своите активи и парични средства, за да бъдат освободени.

Сделките включват разделяне на парични средства от други активи като имоти и акции, както и преглед на банковите им сметки за оценка на паричните стойности, съобщи пред Reuters анонимен източник.

Според експерти споразуменията с властите са начин милиардерите да легализират богатството си в замяна на част от него.

Чистката в Рияд удари най-богатите, заплашвайки състояние за $33 милиарда

Чистката в Рияд удари най-богатите, заплашвайки състояние за $33 милиарда

Потърпевши са кралски особи, бизнесмени и братът на Осама Бин Ладен

Десетки членове на кралското семейство, висши държавни служители и бизнесмени, включително министри от кабинета и милиардери, бяха задържани при антикорупционното разследване, чиято цел е укрепване на властта на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Сред тях най-богатият човек в страната - Принц Ал-Уалид бин Талал и някои от най-влиятелните бизнесмени като милиардерите Салех Камел и Мохамед Ал-Амуди.

Един бизнесмен е изтеглил от сметката си десетки милиони саудитски риала, след като е подписал. В друг случай, бивш висш държавен служител се е съгласил да предаде собствеността върху акции на стойност 4 млрд. риала, казва източникът.

Целта на чистката в Рияд: да прибере активи за $800 милиарда

Целта на чистката в Рияд: да прибере активи за $800 милиарда

С тях ще се напълни държавната хазна

Саудитското правителство по-рано тази седмица премина от замразяване на сметки към издаване на инструкции за "отчуждаване на необезпечени активи" или директно изземане на активи.

В някои от случаите властите в Рияд се стремят да насочат 70% от богатството на задържаните - стотици милиарди долари към изчерпаната държавна хазна, според Financial Times.

Задържаните, които са готови да върнат "придобитите нечестно печалби" ще "понесат" наказанието си в хотел Риц-Карлтън, превърнат от властите в луксозен затвор за саудитския елит.

Най-богатите саудитци изнасят парите си в чужбина, за да ги опазят от властите

Най-богатите саудитци изнасят парите си в чужбина

Кралството арестува десетки богаташи, замрази хиляди банкови сметки

Саудитските власти получават помощ от международни одитори, следователи и хора с опит в проследяването на активи. Представители на банките са на разположение, за да изпълнят решенията незабавно.

В рамките на антикорупционното разследване властите в Рияд са разпитали 208 души, изчислявайки, че поне 100 млрд. долара са откраднати чрез незаконни действия. Акцията премина и отвъд границите на кралството, достигайки до Обединените Арабски Емирства (ОАЕ).

Жестокият принц и саудитската "игра на тронове"

Жестокият принц и саудитската "игра на тронове"

Реформаторът Мохамед бин Салман разчисти опонентите си по пътя към властта

Саудитска Арабия се опитва да върне капиталите, изнесени в чужбина, оказвайки натиск върху саудитските бизнесмени да инвестират повече в страната и да пренесат част от богатствата си у дома.

"Принц Салман може би е осъзнал, че отива твърде далеч. Той се опитва да намери изход, което означава, че тези хора няма да завършват живота си в затвора и ще могат да извършват своите бизнес операции както преди", каза Джейсън Тувей, икономист отгоравящ за Близкия изток в Capital Economics.