Американският долар е стабилен спрямо еврото и расте по отношение на йената и британската лира в началото на валутната търговия във вторник.

Инвеститорите продължават да следят процеса на приемане на нов пакет от мерки за подкрепа на американската икономика. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин в понеделник заяви, че се надява тази седмица да постигне споразумение между Белия дом и Конгреса за новите стимули за икономиката на страната, съобщава CNBC.

Предишния ден американският долар подкрепи решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да подпише четири декрета наведнъж за разширяване на мерките за икономическа подкрепа, заобикаляйки Конгреса. Едно от постановленията предвижда частично възстановяване на допълнителните плащания за обезщетения за безработица.

Британският фунт стерлинг леко се понижава спрямо долара и еврото. Броят на новите молби за обезщетения при безработица във Великобритания през юли е спаднал с 28,1 хиляди, както и през предходния месец, според Националната статистическа служба (ONS). Експертите средно прогнозираха увеличение на броя на заявленията през юни с 10 хиляди, сочат данни на Trading Economics.

Безработицата във Великобритания през юли беше 3,9%, както през юни. Консенсусната прогноза на експертите предвиждаше увеличение на безработицата до 4,2%.

Тази седмица инвеститорите също очакват публикуването на предварителни данни за динамиката на БВП на Обединеното кралство през второто тримесечие и данни за промишленото производство в страната през юни.

"Данните, публикувани тази седмица, ще послужат като тест за оценка на това дали скорошното поскъпване на лирата стерлинг ще продължи", заяви анализаторът от Western Union, Джо Манимбо, цитиран от Le Figaro.

Австралийският долар поскъпва. Индексът на бизнес доверието на Националната банка на Австралия падна до минус 14 пункта през юли 2020 г. от нула точки месец по-рано. Индексът на бизнес средата се повиши до нула точки от минус 8 пункта през юни. Условията на търговския подиндекс се повишиха до 1 точка от минус 6 пункта.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската по $1,1737 за евро в сравнение с $1,1738 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на единната европейска валута нарасна спрямо японската с 0,18%, до 124,61 йени за евро спрямо 124,38 йени за евро в понеделник,

Курсът на американската валута долара е с 0,24% по-висок спрямо японската - 106,21 йени за долар срещу 105,96 йени за долар ден по-рано.

Британският фунт стерлинг отстъпва леко - с 0,06% спрямо долара, до $1,3065 за паунд от $1,3073 за паунд в края на предходната търговия, и спрямо еврото - с 0,04%, до 1,1333 евро срещу 1,1377 евро за паунд в понеделник .

Доларният индекс ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е с 0,03% по-нисък спрямо предходния ден. Индикаторът на WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, спада с 0,11%.