Доларът расте умерено спрямо повечето основни световни валути по време на търговията в сряда сутринта след значителен спад предния ден. В същото време американската валута слабо поевтинява по отношение на японската йена.

Днес, към 10:45 часа българско време обменният курс на общата валута спрямо долара се понижи с 0,27% и възлиза на $1,0517 за едно евро в сравнение с $1,0549 за евро при затварянето на пазара във вторник.

Стойността на британската лира стерлинг по отношение на долара в същото време спадна с 0,61% - до $1,2409 за паунд от $1,2493 за паунд в края на вчерашната сесия.

Американската валута се понижа спрямо японската с 0,17% - до 129,28 йени за долар срещу 129,38 йени за долар при затваряне на търговията предния ден, когато йената загуби около 0,15%.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес сутринта е стабилен.

Предния ден индикаторът завърши на червено за трета поредна сесия, като загуби 0,39% и възлиза на 103,76 пункта. Така индексът падна с повече от 1%, след като миналата седмица достигна 105,01 пункта, най-високото ниво от две десетилетия.

По-широкият индекс на долара WSJ в сряда сутринта се повиши с 0,07%.

Вчера шефът на Федералния резерв Джером Пауъл отбеляза, че централната банка на САЩ разполага с необходимите инструменти, както и решителност, за да облекчи инфлацията в страната, която е на 40-годишен връх. В същото време той изрази надежда, че това може да стане, без да се провокира рецесия в икономиката. "Трябва да видим как инфлацията намалява по убедителен начин", каза Пауъл. "Докато не видим това, ще продължим".

Междувременно статистическите данни, публикувани във вторник, показват малко по-слабо от очакваното увеличение на продажбите на дребно в САЩ през април. Индексът се е повишил с 0,9% спрямо предходния месец, съобщи Министерството на търговията. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха среден ръст от 1%.