Началото на новата седмица дойде с нова надежда за край на кризата в американския банков сектор, след като First Citizens BancShares се съгласи да купи сриналата се Silicon Valley Bank и така да поеме всички нейни заеми и депозити, съобщават световните агенции.

Цифром и словом: Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) обяви, че в рамките на сделката First Citizens ще закупят активи на SVB за 72 млрд. долара "с намаление в размер на 16,5 млрд.". Така 17-те клона на Silicon Valley ще отворят с бранда на новия собственик.

Фалитът на SVB: Най-големият банков крах в САЩ от 2008 година насам, който напомня за Световната финансова криза

Фалитът на SVB: Най-големият банков крах в САЩ от 2008 година насам, който напомня за Световната финансова криза

Как и защо две американски банки фалираха в рамките на три дни?

First Citizens е базирана в Северна Каролина и доскоро беше 30-тата най-голяма американска банка.

В рамките на отделна процедура FDIC ще продаде частното банкиране на Silicon Valley Bank.

Федералната корпорация ще получи обикновени акции на First Citizens за около 500 млн. долара и очаква да отчете загуба от $20 млрд. след като се освободи от всички активи на SVB. Парите ще дойдат от застрахованите американски банки.

Защо се наложи всичко това: Silicon Valley Bank, която обслужваше предимно технологични компании, се срина след паническо теглене на средства от страна на вложителите.

Заради рязкото вдигане на лихвите от страна на Фед стартъпите започнаха да теглят своите депозити и при опита на банката да набере допълнителен капитал тя се оказа, че е продала дългосрочни американски ДЦК на загуба. Веднага големите рискови инвеститори се оттеглиха, а социалните мрежи раздухаха пламъците и само 48 часа бяха нужни, за да стане банката нежизнеспособна.

Как Фед сам "пося" зрънцата на банковата криза

Как Фед сам "пося" зрънцата на банковата криза

Фалитът на Silicon Valley Bank оставят сектора в състояние на сериозен смут

В един момент се оказа, че огромна част от технологичната и стартъп екосистема на САЩ буквално не може да функционира и даже да плаща заплати. Това и наложи намесата на FDIC.

SVB беше 16-тата по големина банка в САЩ и нейният колапс е най-тежкото събитие в сектора от началото на Глобалната финансова криза през 2008 г. насам. Последваха и "вторични трусове" с проблеми в други американски регионални банки, а недоверието прекоси Атлантика и се наложи спасяването на Credit Suisse.

Заформя ли се следващата световна банкова криза?

Заформя ли се следващата световна банкова криза?

Богатите клиенти са изтеглили около $100 милиарда от Credit Suisse през четвъртото тримесечие на 2022 година

Както отбелязва "Гардиън", случилото се трябва да ни напомня и за това какви са рисковете от дерегулацията на банковия сектор. По време на президентския си мандат Доналд Тръмп се опита да намали броя на банките, които се определят като системно важни и като такива трябва да покриват по-високи изисквания и да подлежат на редовни стрес тестове.

Мениджмънтът на SVB дълги години също твърдеше, че регионалните и средни по размер кредитни институции не представляват системен риск.