Две американски банки фалираха в рамките на три дни. Фокусираният върху стартиращи фирми кредитор Silicon Valley Bank (SVB) се превърна в най-голямата банка, фалирала след финансовата криза от 2008 г. В петък (10 март) внезапния колапс на финансовата институция разтърси световните пазари, остави милиарди долари, принадлежащи на компании и инвеститори, блокирани. Преди часове американските регулатори затвориха и друга банка - базираната в Ню Йорк Signature Bank, в чието портфолио са основно криптовалути.

Калифорнийските банкови регулатори затвориха банката, която работеше като Silicon Valley Bank и назначиха Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) като синдик за по-късно разпореждане с нейните активи, съобщи Ройтерс в първите часове след като новината за фалита на банката се разчу. За да защити застрахованите вложители, FDIC създаде Националната банка за гарантиране на депозитите на Санта Клара (DINB). По време на затварянето FDIC като приемник незабавно прехвърли на DINB всички застраховани депозити на Silicon Valley Bank. Размерът на застрахованите депозити в САЩ е $250 000. 

Базираният в Санта Клара, кредитор беше класиран като 16-ият по големина в САЩ. Към 31 декември 2022 г. Silicon Valley Bank има приблизително 209 милиарда долара общи активи и около 175,4 милиарда долара общи депозити. Към момента размерът на депозитите над застрахователните лимити не е определен.

До неделя вечерта (12 март) часове преди отварянето на пазарите в началото на седмицата яснота около това какво ще предприеме държавата след фалита на двете банки липсваше. Тогава Джанет Йелън, министърът на финансите на САЩ, "одобри действия, позволяващи на FDIC да завърши преструктурирането на Silicon Valley Bank, Санта Клара, Калифорния, по начин, който напълно защитава всички вложители", беше обявено в изявление на регулаторите и Министерството на финансите. Решението дойде след препоръки от управителните съвети на FDIC и Федералния резерв и след консултация с президента на САЩ Джо Байдън.

FDIC ще използва ресурсите на своя Фонд за застраховане на депозитите на стойност 125,5 милиарда долара, за да гарантира, че вложителите както в Silicon Valley Bank, така и в криптофокусираната Signature Bank - по-малка банка, чийто фалит получи по-малко национално внимание - ще бъдат оздравени. Обикновено този фонд се използва за поддържане на застраховани вложители (тези с депозити под $250 000) в случай, че банката им фалира.

Централният офис и всички клонове на Silicon Valley Bank ще отворят отново на 13 март и всички застраховани вложители ще имат пълен достъп до своите застраховани депозити не по-късно от понеделник сутринта, съобщи FDIC. Финансовата институция ще изплати на неосигурените вложители авансов дивидент през следващата седмица. Незастрахованите вложители ще получат удостоверение за несъстоятелност за оставащата сума от неосигурените им средства. Тъй като FDIC продава активите на Silicon Valley Bank, бъдещите изплащания на дивиденти могат да бъдат направени и на неосигурени вложители.

HSBC придоби британското подразделение на Silicon Valley Bank за $1

Най-голямата банка в Европа придоби британското подразделение на Silicon Valley Bank за $1

В края на миналата седмица SVB UK беше обявена в несъстоятелност от Bank of England

Как се стигна до фалита на Silicon Valley Bank?

Внезапният колапс на фокусираната върху технологиите банка се случи на фона на агресивните повишения на лихвените проценти от Фед през последната година, които влошиха финансовите условия в стартъп пространството, в което тя беше забележителен играч.

Докато се опитваше да набере капитал, за да компенсира "бягащите" депозити, банката загуби 1,8 милиарда долара от съкровищни облигации, чиито стойности бяха торпилирани от повишаването на лихвите на Фед. По-високите лихвени проценти накараха пазара за първични публични предлагания да затвори за много стартиращи фирми и направиха частното набиране на средства по-скъпо, някои клиенти на SVB започнаха да изтеглят пари.

Снимка 610053

Източник: Getty Images

За да финансира обратното изкупуване, в сряда (8 март) SVB продаде портфейл от облигации на стойност 21 милиарда долара, състоящ се предимно от държавни облигации на САЩ, и заяви, че ще продаде обикновен капитал и преференциални конвертируеми акции за 2,25 милиарда долара, за да запълни дупката си във финансирането.

До петък падащата цена на акциите направи увеличаването на капитала несъстоятелно. Тогава стана ясно, че банката се е опитала да разгледа други опции, включително продажба, докато регулаторите не се намесиха и не затвориха банката.

Припомняме, че последната застрахована от FDIC институция, която затвори, беше Almena State Bank в Канзас на 23 октомври 2020 г.

Фалитът на Signature Bank

Държавните регулатори затвориха базираната в Ню Йорк Signature Bank в неделя, като това се превърна в третия най-голям фалит в банковата история на САЩ. Той се случи само два дни след като властите затвориха Silicon Valley Bank.

Федералната корпорация за гарантиране на депозитите пое контрола върху Signature Bank, която имаше 110,36 милиарда долара активи и 88,59 милиарда долара депозити в края на миналата година, според Министерството на финансовите услуги на щата Ню Йорк.

Signature беше търговска банка с офиси за частни клиенти в Ню Йорк, Кънектикът, Калифорния, Невада и Северна Каролина и имаше девет национални бизнес направления, включително банкиране с търговски недвижими имоти и цифрови активи.

Към септември 2022 г. почти една четвърт от нейните депозити идват от сектора на криптовалутите, но през декември банката обяви, че ще намали депозитите си, свързани с крипто, с 8 милиарда долара.

Signature Bank обяви през февруари, че нейният главен изпълнителен директор Джоузеф ДеПаоло ще премине към ролята на старши съветник през 2023 г. и ще бъде наследен от главния оперативен директор на банката Ерик Хауъл. ДеПаоло е президент и главен изпълнителен директор от създаването на Signature през 2001 г.

Genesis обяви фалит на банковия си бизнес

Още една крипто компания фалира

Поредно сътресение в сферата на дигиталните активи

Банката имаше дългогодишни отношения с бившия президент Доналд Тръмп и семейството му, предоставяйки на Тръмп и бизнеса му текущи сметки и финансирайки няколко от начинанията на семейството. Signature Bank прекъсна връзките си с Тръмп през 2021 г. след смъртоносните бунтове на 6 януари на Капитолийския хълм и призова Тръмп да подаде оставка.

Фалитът на Silicon Valley Bank е най-големият

от фалита на Washington Mutual през 2008 г.,

отличително събитие, случило се по време на Световната финансова криза, която доведе до забавяне на икономиката в продължение на години.

През 2008 г. Washington Mutual, най-голямата банка за спестявания и заеми в страната по онова време, държеше активи на стойност около 309 милиарда долара. Тогава тя беше изправена пред значителни загуби от рисково ипотечно кредитиране и "бягство" на своите вложители (вложителите изтеглят парите си от страх, че банката може да изпадне в неплатежоспособност). Тогава регулаторът продаде по-голямата част от банковите активи на Washington Mutual на JPMorgan Chase за 1,9 милиарда долара, защитавайки вложителите на Washington Mutual.

Снимка 610056

Източник: iStock by Getty Images

Икономическата катастрофа от 2008 г. доведе до по-строги правила в Съединените щати и извън тях.

Оттогава регулаторите наложиха по-рестриктивни капиталови изисквания за американските банки, целящи да гарантират, че фалитът на отделни банки няма да навреди на по-широката финансова система и икономика.

Като цяло FDIC няма право да повишава гаранцията за депозити за една нощ или да предприема мащабни действия в цялата система без одобрението на Конгреса, но на Фед е позволено да заема пари на платежоспособни банки.

FTX подаде документи за защита от фалит

Втората по големина криптоборса в света фалира

От втора по големина криптоборса в света до фалит - само за една седмица

Действията, обявени в неделя обаче, не приключиха само с вложителите на Signature Bank и Silicon Valley. Федералният резерв обяви, че е създал механизъм за подпомагане на финансирането на банки, които са изправени пред натиск от своите вложители. Начинът, по който работи, е, че Федералният резерв ще предлага едногодишни заеми на банки, които ще осигурят обезпечение с нисък риск като съкровищни книжа на САЩ и обезпечени с ипотека ценни книжа, емитирани от федерални агенции за жилищно финансиране като Fannie Mae и Freddie Mac.

Очаква се днес президентът на САЩ Джо Байдън да направи обръщение, посветено на банковата криза в страната.

Снимка 610054

Източник: Getty Images