Цената на златото в понеделник сутринта като цяло не се променя спрямо тази от затварянето на предходната борсова сесия. Пазарите оценяват постигането на споразумения от американските власти за предотвратяване на суверенен фалит.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 3,1 долара, или с 0,16%, до 1966,20 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се продава по 1948,07 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Цената на юлските фючърси на среброто в същото време се покачи с 0,16% до 23,398 долара за унция.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е постигнал бюджетно споразумение с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти, за да се избегне фалит на страната. Президентът добави, че законопроектът отива в Камарата на представителите и Сената на САЩ и призова американските законодатели да подкрепят споразумението.

Пазарите сега оценяват перспективите за промяна на лихвите на Федералния резерв на САЩ) следващия месец. Според CME Group, 61,8% от експертите предполагат ново увеличение на основния лихвен процент с 25 базисни пункта от сегашните 5-5,25%, останалите 38,2% продължават да очакват той да се запази на юнското заседание на регулатора.

Златото е чувствително към очакванията относно паричната политика на Фед, тъй като тя се отразява върху долара, което влияе върху търсенето и стойността на благородния метал. Освен това златото традиционно действа като актив убежище, чието търсене намалява в случай на намаляване на рисковете и несигурността.