Цената на златото намалява в понеделник сутринта, преминавайки към най-силния си месечен спад от четири години, показват данните от днешната търговия.

Февруарските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк поетиняват с 0,89%, или с 15,8 долара, до 1 772,3 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за среброто спаднаха с 2,69% до 22,032 долара за унция.

В последния ден от месеца инвеститорите предпочитат да продават благородния метал, отдавайки предпочитание на по-рисковите активи заради вълната от оптимизъм около перспективите за глобално икономическо възстановяване. Този оптимизъм е подхранван от новините за напредъка в разработването на ваксина срещу коронавирус.

До този момент златото е загубило над 5,5% от стойността си през текущия месец. Подобен срив в цената може да бъде най-лошият месечен спад от ноември 2016 г. насам.

"Ваксините създадоха оптимизъм за икономическото възстановяване, подкопавайки наистина привлекателността на безопасни активи като златото", каза Майкъл Маккарти, старши стратег в CMC Markets, чието мнение е цитирано от Ройтерс.

Преди седмица британската компания AstraZeneca обяви, че междинен анализ на нейната ваксина COVID-19 показва ефективност от 70 до 90%. По-рано този месец Moderna, Pfizer и BioNTech докладваха за успех в разработването и тестването на ваксина.