Никой не иска да плаща повече. Но ако сте инвеститор, има начин да спечелите от инфлацията — и може би е време да започнете да правите промени в портфолиото си, пише CNN.

Гиганти в потребителските стоки като Coca-Cola и Pepsi могат да спечелят от растящите цени — стига да успеят да ги прехвърлят върху потребителите. И изглежда, че някои от компаниите успяват.

J.M. Smucker, която произвежда редица продукти като кафе и масло, вдига цените. И засега не изглежда, че това оказва отрицателно влияние нито върху търсенето, нито върху акцията. Цените на книжата на Smucker се покачиха с над пет процента във вторник, след като компанията отчете печалба и продажби над очакваните.

Някои търговци на дребно също откриват, че могат да повишат цените, за да компенсират повишените си разходи — и в същото време да не изгонят клиентите си.

Компанията за облекло Guess, която отчете силни приходи и печалба във вторник, заяви, че успява да покрие растящите цени на памука чрез намаляване на отстъпките в магазините. Акцията поскъпна с 15 процента в сряда. "Намалихме значително промоциите", казва главният директор Карлос Алберини. "В някои случаи увеличихме и цените, като правим това много стратегически", допълни той.

По-високо ниво на инфлация — и по-високите лихви и цените на суровините, които идват с нея — подкрепят банки, компании за суровини и енергийни дружества.

Мениджърът на средства Horizon Kinetics пусна ETF с наименованието "Inflation Beneficiaries" — или компании, които се очаква да спечелят от по-високите цени. Той има значителна експозиция към финансовите услуги и суровинния сектор. Фондът не е достъпен от България, но компаниите в него могат да бъдат закупени поотделно.

ETF-ът расте с 26 процента от средата на януари и изпреварва S&P 500, Nasdaq и Dow.

Но акциите не са единственият начин инвеститорите да спечелят от инфлацията.

Анализаторите в Wells Fargo Investment Institute посочиха в доклад, че суровините като злато, петрол и земеделски продукти — смятани за реални активи — са изпреварили значително широкия пазар пред инфлационните период през 70-те, края на 80-те и началото на 2000. Това може да се случи отново, допускат те.

"Често увеличението на цените на реалните активи е това, което подхранва инфлацията на първо място", казват анализаторите, "и затова смятаме, че инвестицията в тях работи като естествена защита срещу растящите цени".

*Материалът е с информативен характер и не е препоръка за покупко-продажба на акции, метали и други финансови активи