Агенция за събиране на вземанията ЕАД, част от норвежката B2Holding ASA, изкупи портфейл с необслужвани кредити с номинална стойност почти €250 милиона евро от най-голямата банка в България по активи - УниКредит Булбанк, съобщиха оттам.

Очаква се сделката да приключи през октомври.

Това е най-големият портфейл с просрочени кредити, изкупуван някога в банковия сектор в страната. Пакетът включва необезпечени и обезпечени заеми на физически лица, малки и средни предприятия и корпоративни клиенти, казва купувачът.

УниКредит Булбанк продаде нов пакет "лоши" кредити за €84 милиона

УниКредит Булбанк продаде нов пакет "лоши" кредити за €84 милиона

Това е част от стратегията на компанията майка за намаляване на необслужваните заеми

Това е третата сделка в България между АСВ и Уникредит Булбанк за последните две години. През януари 2017 г. АСВ придоби портфейл с необслужвани задължения на корпоративни клиенти на банката с номинал €93 млн. По-късно същата година, агенцията купи от банката и портфейл на стойност €84 млн. Всички сделки са част от плана на италианската банка за продажба на нецелеви активи.

Агенция за събиране на вземания ЕАД е най-голямата компания за изкупуване на вземания в България и сред най-активните играчи в сектора в България и Румъния. През 2017 г. активите на компанията нараснаха три пъти до над 62 млн. лв, а приходите й се увеличиха с 18% до 22.3 млн. лв. От старта на дейността си в края на 2010 г. до момента, АСВ е изкупила повече от 500 хил. задължения като брутният й портфейл е над 800 млн. лв., преди гореспоменатата сделка.

"УниКредит Булбанк" с 5,2% ръст на печалбата

Най-голямата банка в България с 5,2% ръст на печалбата

Втората най-висока в ЦИЕ за групата