Щатският долар е относително стабилен спрямо еврото и паунда, покачва по отношение на йената в хода на търговията в сряда сутринта. Пазарът е в очакване на публикуването на протокола от юлското заседание на Федералната резервна система на САЩ.

Регулаторът ще публикува протокола от заседанието на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC), проведено на 26-27 юли, в сряда вечерта българско време.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл каза по време на пресконференция след срещата през юли, че Централната банка на САЩ може да забави темпа на увеличение на основния лихвен процент и протоколът може да даде същия сигнал, смята София Нг, анализатор за валутния пазар пазар в MUFG Bank, чието мнение е цитирано от Dow Jones. Това ще потвърди мнението на участниците на пазара, че през септември Фед ще повиши лихвата с по-малко от 75 базисни пункта, отбелязва експертът.

Към 10:45 часа българско време общата европейска валута се търгува спрямо долара за $1,0159 в сравнение с $1,0171 за едно евро в края на предишната сесия.

Цената на американската валута спрямо японската се повишава с 0,26% - до 134,78 йени за един долар срещу 134,22 йени за долар след резултатите от търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг в същото време се разменя на пазара по отношение на долара по $1,2097 за един паунд, колкото и при затварянето на предишния работен ден.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,13%, а по-широкият индекс на долара на WSJ - 0,07%.

В резултат на търговията във вторник доларът падна с 0,14% спрямо еврото и 0,37% спрямо паунда, докато се засили с 0,68% спрямо йената.