От пресслужбата на най-големия руски кредитор "Сбербанк" заявиха, че новите европейски санкции срещу банката няма да повлияят на работата на финансовата институция, пишат световните агенции. Припомняме, че на 31 май лидерите на Европейския съюз се съгласиха да забранят участието ѝ в международната платежна система SWIFT. 

"Прекъсването на връзката с SWIFT не променя текущата ситуация в международните сетълменти. Вътрешните трансакции не зависят от SWIFT и ще се извършват от банката в стандартен режим", твърди представител на "Сбербанк".

На този фон западните санкции срещу Руската федерация продължават. Лидерите на ЕС се споразумяха да намалят 90% от вноса на петрол от Русия в опита си да накажат Москва за това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна.

Сбербанк фалира и в Чехия, а в Унгария затваря врати за няколко дни

Сбербанк фалира и в Чехия, а в Унгария затваря врати за няколко дни

Изплащането на компенсации за депозити ще бъде организирано от Системата за гарантиране на финансовия пазар чрез финансова институция, която тя определи

През април САЩ също наложиха санкции на "Сбербанк", която има над 110 индивидуални клиенти и притежава една трета от общите банкови активи на Русия. Тогава от банката пак коментираха, че санкциите няма да имат значително влияние върху нейната работа.

В края на февруари Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че е установила "фалит или възможен фалит" на европейския филиал на руската банка "Сбербанк". Причината беще в значителното теглене на депозити, заради войната в Украйна и санкциите, приети от Запада. До фалит обаче определено не се стигна. 

ЕЦБ: За руската "Сбербанк Европа" има риск от фалит

ЕЦБ: За руската "Сбербанк Европа" има риск от фалит

Няколко банки от групата "Сбербанк Европа" претърпяха значителен отлив на депозити на клиенти