Достигна ли пазарът до своето дъно след загуба за основните щатски индекси от над 30%? Никой не може да каже това, защото ефектите от коронавируса върху световната икономика все още не могат да се изчислят. И ако някой ви каже обратното, то най-вероятно ви лъже.

И все пак инвеститори и анализатори оглеждат активно пазарите в опитите си да прогнозират какво ще се случва. И някои от най-смелите дори твърдят, че може да сме близо до дъното.

Макар че борсовият пазар обикновено е водещ индикатор за икономиката, той има тенденция да достига връх преди началото на икономическата рецесия и дъно преди икономическото възстановяване. Уникалният характер на продължаващата епидемия COVID-19 обаче направи прогнозата за евентуално възстановяване на фондовата борса особено трудно.

Някои анализатори дори твърдят, че пазарът на акции може би вече е започнал процес на намиране на дъно и че цените на акциите се доближават до най-атрактивните си нива.

От средата на февруари Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite са загубили близо 30%, което отбеляза най-бързото начало на мечи пазар в историята.

Джеф ДеГрааф, основател и председател на Renaissance Macro Research, пише в писмо към клиентите си в четвъртък, че вижда доказателства, че настроението на инвеститорите е достигнало толкова ниски нива, че това може и да се приеме като контраиндикатор, който сочи атрактивна възвръщаемост за фондовите пазари през следващите три месеца.

Както показва диаграмата по-долу, настроението на инвеститорите, според проучване на Investors Intelligence, е попаднало в дъното на 10-ия перцентил на показанията, което е добър показател за предстоящо пазарно рали, поне на база на данните за последното десетилетие.

Снимка 472364

Централните банки по света обявиха различни стимулиращи мерки, насочени към борба с икономическото въздействие на епидемията. В допълнение много инвеститори и анализатори, призоваха правителството на САЩ да създаде програма за отпускане на кредити, която да поддържа стабилни бизнесите до края на пандемията.

Ако Фед успее да спре паниката на корпоративните кредитни пазари, ДеГрааф твърди, че това може да създаде повратна точка на фондовия пазар, дори ако здравната криза се запази. "Вирусните новини вероятно ще бъдат лоши, когато пазарът намери дъното си."

Друга причина да се смята, че пазарът на акции може да е близо до своята повратна стойност, са динамиката на пазара на държавни облигации. Джеймс Полсен, главен инвестиционен стратег на Leuthold Group, посочи в бележка от сряда, че неотдавнашното повишение на доходността по 10-годишната банкнота на САЩ, от около 0.6% в понеделник до приблизително 1.1% в четвъртък, може да бъде бичи знак за акциите.

Той отбеляза, че значителните спадове на фондовите пазари през 1987, 1998, 2002 и 2008 г. бяха предшествани от значително увеличение на доходността на облигациите. "Във всяка от тези финансови кризи и фондовата борса, и доходността на облигациите в крайна сметка претърпяха значителен и рязък спад", пише той. "След това обаче, след като доходността на облигациите отчете значителен напредък, във всеки случай пазарът на мечката наближава своя край."

Безпрецедентният характер на сегашния икономически вирус обаче може да направи предишните примери за пазарни обръщания по-малко приложими. Джулиан Емануел, главен стратег за акции и деривати в BTIG, прогнозира бързо икономическо възстановяване през третото тримесечие на тази година, след 9% спад на растежа на БВП през второто тримесечие.

По-различното обаче беше 2008 г., а дълбочината и продължителността на този спад всъщност може да бъде по-добър модел, особено ако правителствата не са в състояние да овладеят икономическите отклонения от усилията за овладяване на COVID-19. В този случай растежът след мащабния 8.3% спад на производството през четвъртото тримесечие на 2008 г. продължи да бъде отрицателен за още две тримесечия, докато S&P 500 падна с още 26.2%.

"Фед и скоро Министерството на финансите, след мандата на Конгреса използва всички свои инструменти, за да гарантира, че за разлика от 2008 г. кризата в общественото здравеопазване и икономическата криза не се превръщат във финансова криза", каза Емануел. "Успехът означава възвръщаемост на растежа през втората половина на 2020 г."

Защо да инвестирате в стойност?

Инвестирането в стойност предлага начин да се настроите към капризите на волатилните пазари в момента.

Някои експерти обаче, припомнят на инвеститорите, че в настоящия спад би трябвало да правят това, което винаги трябва да правят - да продължават да търсят висококачествени бизнеси в световен мащаб, които да закупят с отстъпка спрямо справедливата им стойност.

"Ние сме подготвени за възможността всяко решение, което вземем днес, да изглежда грешно утре, тъй като нямаме представа колко дълго ще продължи този спад на пазара. Ние сме напълно комфортно с това, стига тези решения да се окажат правилни след няколко години", според инвеститорът в стойност Шелби Дейвис.

Лесно е да гледаме на текущия спад като на проклятие, но ако успеем да погледнем от няколко години напред, можем да видим, че този разпродажба са предоставяли възможност за добавяне към съществуващи позиции на евтини и висококачествени подценени акции, допълва още Дейвис, като добавя - "Вие печелите повечето от парите си от инвестиции в мечи пазари; просто не го осъзнавате в момента."

Какво би казал Бенджамин Греъм - бащата на инвестирането в стойност сега? Най-вероятно "Погледнете в огледалото."

Според Греъм, основната причина, поради която много хора се провалят като дългосрочни инвеститори, е, че "те обръщат твърде много внимание на това, което фондовата борса прави в момента".

Греъм твърди: "Инвеститорът, който си позволява да бъде неоправдано притеснен от нелогичните пазарни спадове в своите участия, извратено превръща основното си предимство в основен недостатък."

Инвеститорите "биха били по-добре, ако акциите им нямаха никаква котировка на пазара, тъй като това би ги пощадило от душевната мъка, причинена от грешките на преценката на други хора".

Тоест, добре е да погледнете отвъд целия хаос и паника навън. А Греъм помага на всички да направят именно това - да поставят всичко в правилна перспектива и да поддържат по-голяма яснота.

Цените на акциите днес са преходните мнения на "Мистър Маркет", който често е емоционално нестабилен. Мистър Маркет не оценява внимателно вашите компании днес и реши, че сега те струват по-малко. Не, той се събуди в паническо настроение и безразборно ги беляза, сякаш са презрели банани в хранителния магазин.

Цените на акциите на вашия екран сега не казват нищо за това, което струват тези компании. Съвсем нищо. Но оценката е всичко, което ще има значение в дългосрочен план. Мога да ви гарантирам едно нещо: стойността на вашите компании не се променя с 8% -10% на ден, ден след ден, твърди Дейвис.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи