Общата загуба на европейските инвестиционни фондове за първото полугодие е над 700 млрд. евро или почти 840 млрд. долара, предаде Zero Hedge, позовявайки се на данни на Refinitiv. Най-тежкият удар е понесен през март, когато фондовите борси по света се сринаха преди централните банки да се намесят и да инжектират колосално количество пари в тях.

Активите, управлявани от фондовете на Стария континент, бележат спад както през първото, така и през второто тримесечие. Техният размер се понижи до 11,2 трлн. евро към края на юни, след като достигна 12,3 трлн. евро в края на миналата година. Така той се понижава с 1,1 трлн. евро.

"Нетният отлив от фондовете възлиза на 125,9 млрд. евро през първото тримесечие, след като коронавирусът удари европейската финансова индустрия", коментира Детлеф Глоу от Refinitiv.

Същевременно броят на фондовете, създадени в Европа, продължава да расте. За първите шест месеца са създадени почти 1000 нови фонда, 390 са се слели, а 531 са ликвидирани.

Най-добре се представят взаимните фондове, които са добавили активи на стойност 105,6 млрд. евро през първото полугодие. Борсово търгуваните фондове са увеличили активите си с почти десет пъти по-малка стойност - 17,4 млрд. евро.