Най-голямата руска банка Сбербанк планира да се присъедини към втория етап от тестването на цифровата рубла, съобщи шефът на Сбербанк Герман Греф, цитиран от ТАСС.

Централаната банка на Русия и група банки започнаха да тестват операции с цифровата рубла на 15 август 2023 г.На първия етап се тестват активни операции - отваряне на портфейли в цифрови рубли за банки и клиенти (физически и юридически лица), преводи в цифрови рубли между клиенти и плащания в предприятия за търговия и услуги.

Както беше съобщено по-рано от Централната банка на Руската федерация, около 600 физически и 30 юридически лица в 11 града на Русия ще участват в тестването.

Според оценките на регулатора, масовото въвеждане на цифровата рубла може да започне през 2025 г.

В рамките на седем до осем години след масовото стартиране на проекта (планирано за 2025 г.), дигиталната рубла ще заеме дял от около 5% от паричното обръщение в страната.

Това становище е изразено от ръководителя на отдела за национална платежна система на Банката на Русия Алла Бакина по време на форума "Финансов септември".

"Смятаме, че след седем до осем години (т.е. около 2032 г.), цифровите рубли в общата платежна структура може да представляват до 5%", каза тя.

Русия пуска цифрова рубла - какво означава това

Русия пуска цифрова рубла - какво означава това

Разплащанията с нея ще са по-сигурни, твърдят експерти