На фона на цялата волатилност през 2022 година има едно нещо, на което инвеститорите все още могат да разчитат: покачващият се щатски долар. Индексът ICE на щатския долар, който измерва силата на щатската валута спрямо кошница от шест други валути, се повиши с 0,7% в сряда, като зелените пари продължиха да се представят силно спрямо основните си конкуренти, особено спрямо йената и паунда, докато цари хаос по целия свят.

Това идва в момент, когато и трите основни борсови индекса Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq, падат по-дълбоко в двуцифрени процентни загуби тази година, глобалните държавни облигации са заседнали в един от най-големите си мечи пазари някога и дори златото имаше нестабилна година.

За да разберете защо доларът превъзхожда другите активи с толкова много, дори когато прогнозите сочат 100% сигурност за рецесия в САЩ, през следващите 12 месеца, полезно е да направите крачка назад.

Първо, валутите винаги се търгуват спрямо това, което се случва навсякъде другаде по света и в момента бързо нарастващите лихвени проценти в САЩ, в сравнение с други страни, са основната причина доларът да поскъпва. На технически език това е известно като разлика в лихвения процент или разлика в паричната политика между централните банки.

Федералният резерв стои твърдо в усилията си да намали инфлацията с продължаващо агресивно повишаване на лихвените проценти, особено след като по-горещият от очакваното индекс на потребителските цени през септември доведе до 8,2% годишна инфлация.

Междувременно Европа, която отчете 9,9% годишна инфлация за септември в сряда, е изправена пред енергийна криза, която според Международния валутен фонд поставя Европейската централна банка на по-плитка пътека за лихвените проценти.

"Всемогъщият" долар може да инициира рецесия

"Всемогъщият" долар може да инициира рецесия

Има ли финансово "затишие пред бюря" в САЩ?

А в Азия все още ниската инфлация в Япония и Китай даде възможност на централните банки там да се противопоставят на глобалната тенденция на затягане. По света тази разлика в лихвените проценти отслабва редица валути спрямо долара.

Силата на долара е толкова неумолима, че дори предизвика въпроси дали има нужда от интервенция по линия на Споразумението Plaza от 1985 г., въпреки че анализаторите се съмняват, че ще се появят координирани усилия за контролиране на зелените пари. Една голяма причина е, че силният долар помага за задържане на инфлацията на вътрешния пазар, като намалява цената на вноса и по този начин помага на Фед да върши работата си до известна степен.

"Борбата в момента е за скоростта, с която се случи тази сила на долара, където може да стане интензивна и проблематична", каза Том Накамура, портфолио мениджър и валутен стратег в AGF Investments в Торонто, която управлява 38,4 милиарда канадски долара (27,8 милиарда щатски долара) към септември.

"Такъв силен ход може да предизвика ликвидна или кредитна криза, тъй като компаниите в други страни се опитват да изпълнят задълженията си, деноминирани в долари. Не вярвам, че все още се е стигнало дотам. Но скоростта е нещо, което е важно, независимо дали е на валутния пазар или лихвените проценти, защото има процес на коригиране.

Колкото по-бързо се случи, толкова по-малко вероятно е икономиките по света да се приспособят към него и да го поемат гладко", каза той. Има редица начини да се прецени представянето на долара и един от най-често срещаните е чрез използване на ICE U.S. Dollar Index, който се изчислява на всеки 15 секунди от емисия на спот цени на различни валути.

Шест валути - евро, японска йена, британски паунд, канадски долар, шведска крона и швейцарски франк - се претеглят спрямо долара, за да се направи изчисление за представянето на американската валута. Индексът се повиши с близо 18% през 2022 г. и се търгуваше само с 1,6% под връх от повече от две десетилетия, регистриран в края на септември, според FactSet.

Интересното е, че петролът Brent е единственият актив тази година, който успя да надмине индекса на щатския долар, според данни, предоставени в понеделник от BlackRock Investment Institute, изследователското звено на най-големия паричен мениджър в света.

Може би наскоро сте чували описването на долара като "разрушителна топка" и е лесно да разберете защо. От една страна, чуждите правителства и частни корпорации имат трилиони дългове, деноминирани в долари, които се борят да изплатят.

От друга страна, американските мултинационални компании, които правят бизнес в множество държави, виждат как техните печалби и продажби намаляват. Въз основа на една отчетена оценка от Credit Suisse Group AG, всеки скок на долара от 8% до 10% води средно до приблизително 1% удар върху печалбите на компаниите в САЩ.

Американските корпорации се оплакват от покачването на зелените пари най-малко от юни и тази седмица донесе повече индикации колко силният долар оказва влияние. Johnson & Johnson каза, че вижда натиск от американската валута и намали прогнозата си за продажби за годината, въпреки че отчете печалби за третото тримесечие, които надминаха прогнозите.

Стрийминг гигантът Netflix свързва силата на долара с по-слаби перспективи за четвъртото тримесечие, а Procter & Gamble обвини зелените пари и нарастващата инфлация за печалбите за фискалната година, които вероятно ще бъдат в долния край на собствените прогнози на компанията.

Джеймс Солоуей, главен пазарен стратег в SEI, който контролира активи на стойност около 1,3 трилиона долара, каза, че няма да се изненада да види временно обръщане на тенденцията на долара. Междувременно екип на JPMorgan Chase & Co. каза, че с инвеститорите, които бягат от почти всеки клас активи тази година и паричните средства в кулоарите, достигащи 10-годишен връх, "ние оставаме дълги за долара като хедж срещу ястребовия Фед в близко бъдеще."

Портфейлите от акции понасят удари

Въпреки че не винаги е така, анализаторите казват, че силният долар очевидно е изострил насрещните ветрове, пред които е изправен американският фондов пазар тази година. Това е "ясно отрицателно" за S&P 500, като промишлеността, материалите, потребителските стоки и технологиите са най-чувствителни към по-силна американска валута, според доклад на RBC Capital Markets.

Кои акции ще се възползват от по-слаб долар?

Кои акции ще се възползват от по-слаб долар?

Има два фактора, които се очаква сериозно да натежат върху зелените пари

За разлика от това, акциите в сектори като финанси, комунални услуги и инвестиционни тръстове за недвижими имоти трябва да бъдат по-изолирани, се казва в изследването. На инвеститорите с пулсиращо главоболие от двуцифрените загуби на фондовия пазар през 2022 г. може да им бъде простено желанието просто да се измъкнат от всичко това, ако все още имат парите да го направят.

Днешният силен долар е от полза за американските пътешественици, когато става въпрос за резервиране на хотелски престой и плащане на храна плюс екскурзии в Европа, Обединеното кралство, Япония и почти навсякъде другаде. Някои от най-евтините места за пътуване с щатски долари включват Коста Рика, Виетнам и Румъния - въпреки че навсякъде извън 50-те щата е подходящо.

Някои заможни американци дори отиват по-далеч, като харчат пари за европейски домове, където една покупка може да се окаже с десетки хиляди долари по-евтина, отколкото беше по-рано тази година.

"Концепцията за силата на долара може да бъде добра в различни ситуации", каза Накамура от AGF Investments, цитиран от изданието MarketWatch. "Това може да намали инфлационния натиск, който иначе би бил по-силен на вътрешния пазар.

Чуждите износители могат да се възползват от по-слабите валути спрямо долара, което означава, че американците могат да се насладят на по-евтини вносни стоки. За средния американец те също могат да се възползват от долар, който се разтяга допълнително, ако пътуват в чужбина."

"Дивите" валутни колебания струват на международните компании $34 милиарда

"Дивите" валутни колебания струват на международните компании $34 милиарда

Това е най-високата загуба, регистрирана в периода от 2013 година насам