Надеждите, че Федералният резерв може да бъде по-малко агресивен в повишаването на разходите за заеми, отколкото инвеститорите се опасяваха преди, се разклатиха бързо през последните седмици. Акциите се повишиха, след като доходността на облигациите спадна. И това спря голямата волатилност на щатската валута, спрямо останалите основни валути, включително и спрямо еврото.

Доларовият индекс (DXY), който се повиши до над 20-годишен връх от над 108.5 през юли, вече се търгува по-близо до 105.5 пункта.

"Рисковете за господството на долара може да нарастват", казват анализатори на Evercore, и инвеститорите трябва да се позиционират за ползата, която по-слабият долар може да донесе на определени части от фондовия пазар.

Има два фактора, които се очаква сериозно да натежат върху зелените пари - един краткосрочен и другият - дългосрочен, смятат още от инвестиционната банка. Непосредствено смекчаването на инфлационните очаквания може да позволи на Фед да забави темпото на затягане на паричната политика или дори да спре този процес, при наличните доказателства за слабост на водещата световна икономика.

Икономическото производство на САЩ се е свило през последните две тримесечия и това води до така нарачената "Техническа рецесия".  За нея се говори при две последователни тримесечия на отрицателен растеж на БВП. След свиване с годишен темп от 1.6% през първото тримесечие, данните от четвъртък показаха, че БВП се е свил с годишен темп от 0.9% през второто тримесечие.

При потенциално забавяне, или спиране, на процеса на повишение на лихвите, разликите в лихвените проценти с други големи икономики, които са подкрепяли американската валута, ще намалеят.

Това също трябва да се включи в акциите в по-широк план. "Пауза - или краят на цикъла на нарастване, познат само в ретроспекция (който инвеститорите може да са отхвърлили прекалено ревностно през последните седмици) - има тенденция да вижда акциите да се покачват, макар и с повишена волатилност", казва Evercore.

Гледайки по-напред, Evercore предупреждава, че разходите за обслужване на държавния дълг на САЩ се очаква да нараснат до рекордни нива, повлияни от количественото затягане, "и светското преминаване към по-високи лихвени проценти и непрекъснато растящия дълг, потенциално оказващ натиск върху "Световната резервна валута".

И така, как най-добре да се възползвате от акциите?

Експертите съветват да погледнете към акциите с най-високи международни приходи и за които по-слабият долар осигурява конкурентно предимство. И също така е добре, ако растежът на останалия свят се подобри в сравнение със САЩ.

Evercore нарече тази група "Dollar Down Dominators" и те могат да бъдат намерени в секторите на технологиите, енергетиката, индустриалните комуникационни услуги, потребителските стоки и дискреционните сектори. Още по-добре, ако мнозина на пазара са залагали срещу тях и те са отбелязали сериозно понижение през последните месеци.

"Имена от тези чувствителни към долара сектори с повече от 70% експозиция на чуждестранни приходи и висока къса лихва, които се представят по-слабо от групата си сравними през 2022 г.... може да надминат пазара в бъдеще", казва Evercore.

Например, Nvidia със своите 84% експозиция на чуждестранни приходи и скорошнипроблеми на акциите, е посочена като един от най-добрите избори.Обратно, акции от тези сектори с по-малко от 30% експозиция на чуждестранни приходи, ниска къса лихва, които са се представили по-добре от групата си сравними компании от началото на годината - и които Evercore нарича "Падащи ангели на падащия долар" - може да се представят по-слабо. Те включват компании като Lockheed Martin, Devon Energy и Kraft Heinz.

Фючърсите на S&P 500 се понижиха с 0.5% до 4100 рано във вторник, намалявайки от почти двумесечни върхове. Фючърсите на суровия петрол спаднаха с 1% до 93.07 долара за барел преди последната среща на Организацията на страните износителки на петрол в сряда. Златото падна с 0.1% до 1787 долара за унция, а биткойн агуби 0.8% до 22 841 долара.

И все пак - не разчитайте твърде много на слабостта на долара!

Инвеститорите е добре да знаят, че в дългосрочен план доларът и акциите демонстрират лека отрицателна корелация, което означава, че по-слаб долар е незначителен положителен фактор за акциите. 

Тази обратна връзка обаче е много по-силна в последно време. От 2000 г., приблизително съвпадайки с присъединяването на Китай към Световната търговска организация, корелацията е -0.35, сочат още данните на инвестиционната компания.

Междувременно, важното е да запомните, че представянето на всяка валута отразява каквомислят участниците на пазара за перспективите пред определена икономика спрямо другите.

По-слабият долар не отразява непременно слабата икономика на САЩ, но отразява по- силната глобална икономика на относителна основа. Поведението на долара по време на разгара на световния пазарен смут, породено от пандемията, подчерта ролята на валутата като убежище.

Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Reseach, отбеляза, че претегленият доларов индекс достигна максимум в същия ден, когато S&P 500 достигна дъното както във финансовата криза през 2008-09 г., така и в коронавирусната паника през 2020-та година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.