Цената на златото е малко по-ниска в понеделник сутринта. Търговци и инвеститори очакват реакцията на долара, към която котировките на благородния метал са чувствителни, на първия предизборен телевизионен дебат в САЩ във вторник, сочат данните от търговията.

Стойността на декемврийските фючърси за благородния метал на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,2%, или с 3,7 долара, до $1862,6 за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто спаднаха с 0,71% до 22,93 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на САЩ) в понеделник остава на най-високите си нива от края на юли на 94,5 пункта. През миналата седмица показателят нарасна с 1,8% на фона на търсенето на надеждни активи. Подобна динамика се отрази негативно на стойността на златото, тъй като по-силният долар оскъпява метала за инвеститорите, които притежават друга валута.

Сега пазарите, включително валутния, очакват първите предизборни телевизионни дебати във Съединените щати във вторник, както и публикуването на макро статистика за американската икономика.

"Златото ще последва настроението на щатския долар. По-значителна динамика може да последва след президентския дебат", каза Стивън Инес, старши пазарен стратег в Axi Corp.