Стойността на златото нараства в петък сутринта, подкрепена от опасенията за перспективите за възстановяване на американската икономика, сочат данните от днешната търговия.

Цената на декемврийските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк се вдига с 0,54%, или с 10,55 долара, до 1960,4 долара за тройунция;

Декемврийските фючърси на сребро поскъпнаха с 0,86% до 27,332 долара за унция.

В последния работен ден на тази седмица покачването на цените на златото, традиционно считано за сигурен актив по време на политическа и икономическа несигурност, беше предизвикано от опасения относно перспективите за възстановяване на най-голямата икономика в света след коронавирусната пандемия.Несигурността се върна на пазарите след макро статистиката, публикувана в четвъртък.

Данните показват, че броят на заявленията за обезщетения за безработица в страната през последната седмица спадът е по-малък от прогнозирания - до само 860 хиляди, вместо прогнозирания спад до 850 хиляди. А броят на новите сгради в САЩ през август е намалял с 5,1%, до 1,416 милиона, като прогнозата бе за спад само до 1,478 милиона.

"Опасенията от вируса все още задържат икономическото възстановяване и като се гледат много икономически данни, изглежда, че смекчават, но щетите все още са огромни", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в брокерската компания OANDA, чието мнение е цитирано от Ройтерс.