Цената на златото в четвъртък сутринта расте поради коригиращото отслабване на долара, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се повишава с 0,44%, или със 7,85 долара, до 1792,15 долара за тройунция.

Декемврийските сребърни фючърси в същото време поскъпват с 0,51% до $23,617 за тройунция.

В четвъртък поскъпването на златото бе подкрепено корекционното обезценяване на долара спрямо други основни световни валути. Индексът на долара (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основни търговски партньори на Съединените щати) по-специално днес се понижава с 0,13% до 96,75 пункта.

Отслабването на долара, с който се изчисляват котировките на борсовите стоки, включително на благородните метали, прави тези стоки по-достъпни за притежателите на всички останали валути.

Преди това доларът се засили след публикуването на данни за рязък спад в броя на молбите за обезщетения за безработица в Съединените щати, както и след публикуването на протокола от последното заседание на Федералния резерв, от което следва възможността за по-решително затягане на паричната политика в страната.