Цената на златото във вторник сутрин леко се покачва, но оставайки под 1640 долара за тройунция, като предишния ден котировките паднаха до най-ниското ниво от началото на април 2020 година.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 8,4 долара, или с 0,51%, до 1641,8 долара за тройунция. Ден по-рано дъното беше 1628,3 долара, най-ниското ниво от началото на април 2020 г.

Скъпоценният метал се тъгува на спот пазара днес сутринта по 1735,87 долара за тройунция, съобщава Тrading Еconomics.

Декемврийските фючърси за среброто в същото време се покачиха с 0,09% до 18,497 долара за унция.

В понеделник имаше подчертана волатилност на пазарите, тъй като фондовите пазари се сринаха, цените на златото, петрола и медта паднаха, докато доларът се засили, а паундът падна до исторически дъна. Инвеститорите бяха загрижени за рисковете от възможна рецесия на фона на политиката на световните централни банки, които повишават лихвите за борба с инфлацията.

"Вниманието все още е насочено към силния долар и той може да продължи да възпира стойността на благородния метал. Настроенията остават много негативни, тъй като по-нататъшните повишения на лихвените проценти за ограничаване на инфлацията биха подкопали статута на златото като безопасно убежище", каза Гнанасекар Тиагараджан, директор на Commtrendz Risk Management Services, пред Bloomberg Gnanasekar Thiagarajan). Експертът смята, че златото ще се придвижи към цена до 1550 долара за унция през следващите седмици.

Традиционно златото действа като актив убежище и за хеджиране на инфлацията, но търговците предпочитат долара като надежден актив.

Днес курсът на долара леко се понижава, което подкрепя ръст в цената на златото. Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) сутринта във вторник се понижи с 0,34%, до 113,72 пункта. По-слабият долар прави златото по-достъпно за инвеститорите, притежаващи други валути.