До неотдавна концепцията за "интелигентен дом" се възприемаше като въпрос на далечното бъдеще - нещо като уикенд на Луната или телепортация. Персонажи от научнофантастични романи и филми разговаряха с домовете си и те им отговаряха, като разказваха за времето, правеха кафе и т.н. Но мина време и се оказа, че интелигентният дом може да е реалност и всяка година към тази система се добавят все повече и повече джаджи, понякога доста необичайни, пише "Ведомости".

Например, стартъпът SwitchBot започна производството на домашен робот, който отваря завесите: дребното устройство е окачено на стандартен прът за завеси и се движи по него с помощта на чифт колелца, плъзгайки завесите. Джаджата може да отмества завесите, като се подчинява на гласови команди или по предварително определен график. Освен това има вграден сензор за светлина и устройството може да функционира автономно, като работи с едно зареждане до осем месеца.

Друго устройство, което "поумня", беше ключалката за врати Ultraloq UL300. Тя заключва надеждно вратата, както се очаква от всички ключалки, но в същото време се свързва с Bluetooth и WiFi. Собственикът може да отвори входната врата по шест начина: чрез приложение за смартфон, поставяне на пръст върху скенера за пръстови отпечатъци, с използване на пин код, с използване на безконтактен ключодържател, чрез подаване на гласова команда и по старомодния начин - с помощта на ключ. Ключалката също така може да се отвори от собственика и по интернет от всяка точка на света, в случай че някой трябва да влезе в жилището в отсъствие на обитателите.

Китайската компания Xiaomi пък предлага "умна" саксия за цветя RoPot. На външната стена на саксията има прикрепен USB конектор и саксията трябва да се презарежда средно около веднъж месечно. След зареждане устройството започва постоянно да следи състоянието на почвата в саксията - да проверява влагата и наличието на микроелементи - и чрез Bluetooth да изпраща информацията до смартфона на собственика. Приложението съдържа информация за 3000 растения и всяко от тях изисква индивидуални условия за отглеждане. Също така, интелигентната саксия води "дневник на състоянието" на растението и прави дори нагледни графики.

Ако съществуват роботизирани прахосмукачки, тогава трябва да има и роботизирани косачки за трева. Такива устройства наистина са налични. Например, косачката робот Robomow самостоятелно чертае карта на участъка за косене, ориентирайки се чрез радари и камери, и след това, подчинявайки се на команди от смартфон, коси тревата, като при необходимост се връща към станцията за зареждане. Косачката робот има и вграден гласов контрол.

Днес няма да изненадате никого с интелигентни лампи. Много от тях са в състояние да променят яркостта и цветовата температура по команда, да реагират на жестове и дори да анализират състава на въздуха в стаята. При това те изглеждат много футуристично. За почитателите на класическия стил при обзавеждането, обаче са предназначени крушките Philips Hue Edison. Те също имат интелигентна функционалност, но са оформени в ретро стил със светеща вътре навита нишка. Много е необичайно, че винтидж крушки могат да се управляват с глас или от смартфон.

В света остават все по-малко неща, които инженерите не биха могли да снабдят с интелигентни функции. Има интелигентни микровълнови печки, умни везни, умни чехли и умни кърпи за ръце. Изглежда, че не след дълго и фантастичните филми ще престанат да бъдат фантазии: разговорът със собствения дом ще стане нещо обичайно.