При голям интерес на родния си пазар китайският технологичен гигант Huawei започна продажбите на новите си флагмански смартфони от серията Pura 70. Сред общо четирите устройства - стандартен, Pro, Pro+ и Ultra модел, върховата модификация се отличава с нов и вероятно по-мощен процесор, произведен въпреки наложените от САЩ и други западни страни санкции.

Pura 70 серията запазва формулата от P-смартфоните на Huawei - флагманска производителност и акцент върху камерата. Новото име обаче идва и с по-силен фокус върху дизайна, като и четирите устройства са с триъгълен "остров" за камерите, 1.5K OLED дисплей със специално покритие и поддръжка на бързо зареждане както с кабел, така и без.

Голямото завръщане: Huawei с двоен скок на печалбата

Голямото завръщане: Huawei с двоен скок на печалбата

Компанията показва добри резултати, въпреки американските санкции

Huawei Pura 70 Ultra е най-впечатляващият модел. При него основната камера е с едноинчов сензор и прибираем обектив - макар да е движеща се част (традиционен проблем при смартфоните), Huawei гарантират че поне 300 000 пъти механизмът трябва да сработи без грешка. Допълнително има ултраширокоъгълен и телефото модул със стабилизация.

"Звездата", за която обаче и знаем най-малко, е процесорът Kirin 9010. Той е наследник на Kirin 9000S, който заедно със смартфона Huawei Mate 60 миналата есен сюрпризира технологичния свят... но и Вашингтон. 5G чипът беше първият от години за компанията, а освен това и беше първи, в който поне директно не присъстват западни технологии.

Huawei са пестеливи на официална информация по темата, като според публикации в китайските социални мрежи, вероятно говорим за 8-ядрена конфигурация изготвена по 7-нанометров процес от китайския лидер в полупроводниковата сфера SMIC. Графичният ускорител е старият Maleoon 910, но е възможно да е увеличен броят на ядрата му.

Противоречива е информацията дали все пак и други модели от серията не са с нови процесори, но сред тях по-сериозен шанс за това има само при премиум Pura 70 Pro+ модела. Подобно на Ultra, той ще поддържа и сателитна комуникация в Китай.

Как Huawei ще победи Android и iOS в Китай

Как Huawei ще победи Android и iOS в Китай

Ще успее ли HarmonyOS там, където всички останали се провалиха?

До момента наблюденията на експерти са, че "преродената" серия Kirin е няколко генерации зад актуалното от Qualcomm, MediaTek и Samsung, но ще видим каква ще е ситуацията с Kirin 9010. През есента ще има и нов premium флагман - Mate 70, който ще е с първия китайски 5-нанометров процесор. Това ниво на литографията вече беше преминато от западните аналози, но разликата в производителността е възможно значително да намалее.

След няколко месеца се очаква и друго важно за Huawei развитие - дебютът на новата версия на HarmonyOS, която ще премахне съвместимостта с Android приложения.