Китайският технологичен гигант Huawei обяви, че печалбата му се е увеличила повече от двойно през 2023 г., а бизнеси като облачните услуги и потребителските устройства процъфтяват - макар компанията да е под тежки американски санкции, съобщава АП.

Нетната печалба е 12 млрд. долара, а оборотът се е увеличил с 10% на годишна база до 97,4 млрд. долара.

Huawei строи завод в Европа - ето къде

Huawei строи завод в Европа - ето къде

Преди 3 години страната на практика се отказа от мрежовото оборудване на компанията

Фактор за добрите резултати е и продажбата на някои неназовани в конкретика бизнеси на компанията.

В сянката на Вашингтон

Huawei имаше много силни позиции на глобално ниво до момента, в който САЩ и редица други западни страни не обвиниха китайския гигант, че оборудването му съдържа "задни вратички", които могат да се използват за шпионаж. Компанията, чийто основател е бивш военен, категорично отрича обвиненията.

Въпреки това, на американските бизнеси беше забранено да работят с Huawei и така тя загуби достъп до софтуерни и хардуерни платформи като Google. Продажбите на нейно телеком оборудване също пострадаха сериозно.

Румъния забрани на Huawei да участва в 5G мрежите на страната

Румъния забрани на Huawei да участва в 5G мрежите на страната

Забраната е публикувана в Държавния вестник на страната

Така Huawei пренасочи усилията си към облачните платформи и дигитализацията на бизнесите. Това са две сфери, които показват растеж - със съответно 22% и 3,5%. Продажбите на автомобили са се увеличили повече от двойно. Потребителските устройства, включително смартфоните, са със 17,3% ръст на приходите.

Новият процесор на Huawei преодолява US санкциите, но не и изоставането

Новият процесор на Huawei преодолява US санкциите, но не и изоставането

Kirin 9000s е произведен в Китай и задвижва изненадващо обявения флагман Mate 60 Pro

Именно тук Huawei направи през 2023 г. ясна демонстрация на възможностите си да преодолее санкциите - на пазара се появи флагманският смартфон Mate 60, който е с чип, произведен в Китай. Последното доведе до разследвания в САЩ и Тайван за това дали поставената под санкции компания не ги е заобиколила.

Така или иначе, Huawei е на водещо място в света по разходи за развойна дейност с 22,8 млрд. долара, инвестирани само през 2023 г. Над половината от нейните 207 000 служители са в R&D.