Да си купиш телефон за 4000 лв. е свободно взето решение в условията на демокрация и пазарна икономика. Да си купиш телефон за 4000 лв. и той да прегрява е решение, което най-малкото предизвиква гняв у взелия го. Именно в такава ситуация се оказаха хиляди притежатели на чисто новите Apple iPhone 15 Pro и Pro Max, които при определени условия стават неприятно горещи.

Компанията обяви, че е открила източника на проблема и обещава да го поправи със софтуерно обновление.

Детайли: Apple обявиха, че устройствата "може да са малко по-топли през първите няколко дни след първоначално активиране или връщане на настройките заради повишена активност във фонов режим". Това често се случва при новите смартфони, но явно в случая не е цялото обяснение.

След старта на продажбите на iPhone 15 в България: Търсенето изпреварва предлагането

След старта на продажбите на iPhone 15 в България: Търсенето изпреварва предлагането

Ръстът на предварителните поръчки за iPhone 15 тази година е от 31%, в сравнение с предишния модел iPhone 14

От компанията са открили и програмна грешка в новата операционна система iOS 17, която допълнително затормозява процесора и загрява смартфона. Софтуерно обновление ще я премахне, като от Apple са категорични, че това няма да бъде на цената на намалена производителност.

Те не пропуснаха да хвърлят част от вината и навън: "Друг проблем е свързан със скорошни обновления на някои идващи от трети страни приложения, които претоварват системата". Като пример са дадени популярната игра Asphalt 9, Instagram и Uber, като според официалната позиция част от тези приложения вече са обновени.

Apple са категорични, че проблемите с прегряването нямат общо с дизайна и с използването на титаниев корпус.

От друга страна: От компанията изтъкват, че проблемът не създава опасност за живота и здравето както на устройствата, така и на техните собственици, но е факт, че продължителната работа при температура над оптималната има негативен ефект върху компонентите.

iPhone 15: Ето каква ще е цената му у нас

iPhone 15: Ето колко ще струва у нас

Започна предварителната продажба на новите смартфони

Освен това, в ревюто си на iPhone 15 Pro Max от GSM Arena отбелязват, че при сериозно натоварване се вижда активирането на механизъм, който ограничава производителността на графичния процесор - това обикновено се прави именно при прегряване с цел избягване на повреда.

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max - всичко за новите смартфони и кой да изберем

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max - всичко за новите смартфони и кой да изберем

Какво предлагат телефоните

Контекст: Това не е първи случай, в който iPhone потребителите се сблъскват с технически проблем. Може би най-известен беше проблемът с антената на иначе изключително успешния iPhone 4. Иновативен, но явно неудачен дизайн я премести на място, където лесно ръката на потребителя може да влияе върху качеството на сигнала, който приемат.