Телата на хората са станали по-студени, колкото по-ниско лети самолетът, толкова по-малко щети причинява защо е по-добре да се занимавате със спорт сутрин. За тези и още няколко интересни научни факти, които научихме през изминалата 2020 година разказва zautra.by.

Хората са станали по-студени през последните 200 години. Учените са установили, че средната телесна температура на здравите хора е спаднала с почти 0,6 градуса през последните 200 години - от 37 градуса по Целзий на 36,4. А тези, които живеят далеч от цивилизацията, са станали "по-студени" с половин градус само през последните 16 години.

Снимка 209501

Източник: pixabay.com

Мозъкът на самотните хора работи по специален начин. Оказа се, че колкото по-малко човек комуникира, толкова по-активно работи така наречената система по подразбиране на мозъка. Тази система е "отговорна" за сложни мисловни процеси като спомени, планиране на бъдещето или представяне на хипотетични сценарии.

Снимка 325932

Източник: iStock

За профилактика на рака е по-добре да спортувате сутрин, а не вечер. Учените го обясняват по този начин: "хормонът на съня" мелатонинът помага да се предотврати развитието на ракови клетки. А спортът преди лягане може да попречи на заспиването - и тогава човек ще получи по-малко от този необходим мелатонин.

Не всички викинги са били това, което се изобразява във филмите - русокоси северняци. Повече от половината викинги са имали нескандинавски "примеси" в генотипа: учените са открили гени, характерни за жителите на Южна Европа, Британските острови и дори Азия. Така че е имало тъмнокоси и къдрави викинги.

Снимка 486058

Източник: iStock

Кучето се радва на тила ти не по-малко от лицето ти (ако, разбира се, това куче те познава добре). Тъй като при кучетата, за разлика от хората, ушите играят важна роля в предаването на настроението кучетата им обръщат голямо внимание. А, ушите са почти толкова видими отзад, отколкото отпред.

Транспортните емисии правят пчелите забравящи. Те стават по-малко ефективни при запомнянето на миризми и са по-малко ефективни при събирането на нектар. Следователно, за да спасим пчелите (а те са все по-малко по целия свят), не е достатъчно да се откажем от пестициди и други химикали, трябва също да се борим с прекаленото изобилие от автомобили на бензин и дизел.

Съществува бактерия, която се храни с пластмаса. Открита е от немски учени. Те стигнаха до заключението, че този вид се е появил сравнително наскоро: очевидно бактериите са се развили, след като са се научили да се хранят с този на пръв поглед негоден за консумация химически материал.

Може би именно тази бактерия ще спаси човечеството от риска да се удави в собствените си полиуретанови отпадъци, един от най-трудните за рециклиране видове пластмаса.

Снимка 501672

Източник: iStock

Колкото по-ниско лети самолетът, толкова по-малко щети причинява на климата. Проблемът е в инверсионната следа, която остава зад самолета: това е плътен слой от малки ледени кристали. Тези кристали отразяват топлината, издигаща се от повърхността на Земята, изостряйки парниковия ефект и обостряйки глобалното затопляне.

Оказва се, че самолетът на практика няма тази следа, ако лети на височина до 7,5 километра. А ако се издигне на височина от около 19 километра, самолетът вече наистина се превръща в заплаха за глобалния климат.

Ако всички самолети летят ниско, тогава причинените от тях "инверсионни щети" за глобалното затопляне ще намалеят с 91%. Дали по тази причина ще коригират традиционните нива на полетите за такава важна цел?

Кучетата се ориентират по земното магнитно поле като птиците. Този "компас" не е толкова важен за тях, колкото ароматът или зрението, но именно той помага на избягалите кучета да се върнат при собственика или дома си.

Снимка 467996

Източник: iStock

Разгадана е мистерията на странно явление: октоподите подритват рибите. Но защо? Както се оказа, за това има някаква основателна причина. На първо място, защото октоподите си сътрудничат с някои "научени" от тях риби, за да ловуват по-малки риби и други морски обитатели. Октоподите ги водят към битка и подобно на "генералите" преместват с пипалата си риби, които "не спазват строя".

Има още две причини за това поведение, твърдят португалски учени и тези причини са близки и разбираеми за всеки човек.