След десетилетия вълнение, генерирано от космическите изстрелвания на НАСА и сегашната космическа надпревара на милиардери, управлявана от някои от най-богатите хора в света, Великобритания е някак изостанала, когато стане дума за космоса. Това обаче скоро може да се промени, пише Sky News.

Въпреки че хора като Хелън Шарман, която стана първата британка в космоса през 1989 година, и Тим Пийк, който предприе историческа космическа разходка 27 години по-късно, разявайки знамето на Обединеното кралство сред звездите, никога досега Островът не е имал собствена ракета, изстреляна в космоса.

До сега. Промъквайки се преди отложеното изстрелване на Artemis 1 от НАСА, космическият кораб, наречен с любопитното име Cosmic Girl трябва да излети от Корнуол през следващите няколко седмици. Така Великобритания най-накрая може да изпревари САЩ.

 Брансън продава акции на Virgin Galactic на стойност $300 милиона

Брансън продава акции на Virgin Galactic на стойност $300 милиона

Акциите на космическата компания паднаха с 20% тази година

И докато часовникът тиктака, ето всичко, което трябва да знаете, тъй като Обединеното кралство най-накрая се включва в космическата надпревара. И то с висока скорот.

Как ще стане излитането?

Ключовият момент, който трябва да разберете за това изстрелване е, че то по никакъв начин няма да ви напомня за класически спектакъл на НАСА с огромен космически кораб, изстрелващ се вертикално в атмосферата.

Cosmic Girl може и да се казва като фалшив кораб от "Междузвездни войни", но всъщност е стар Boeing 747 на Virgin Atlantic. Седалките в него бяха изтръгнати, а горната палуба беше превърната в контролен център за инженерите по изстрелването преди пристигането му на югозападния бряг от фабриката на Virgin Orbit в Калифорния.

Защо НАСА иска да се завърне на Луната и на каква цена

Защо НАСА иска да се завърне на Луната и на каква цена

Програмата "Артемида" цели установяване на устойчиво човешко присъствие на лунната повърхност

Под лявото му крило се намира LauncherOne - 21-метрова ракета, която ще бъде пусната над Атлантическия океан, преди да ускори до 8 000 мили в час и да изведе седем души в орбита.

Така че, когато става дума за гледка от космодрума Корнуол, тя няма да изглежда по-различно от тази, която предлага всеки друг излитащ самолет, под прикритието на нощта. Cosmic Girl, управляван от Virgin Orbit, има богат опит в това отношение - в предишния си живот е превозил повече от 2,5 милиона пътници по време на 8300 полета.

Virgin Galactic обяви цената на билета до Космоса, акциите нараснаха с 30%

Virgin Galactic обяви цената на билета до Космоса, акциите нараснаха с 30%

Колко ще струва пътуването за туристите

Независимо ще има ли спектакъл или не, британците са повече от доволни, защото най-накрая ще изпреварят САЩ в изстрелването на космически кораб.