Космическата компания Virgin Galactic основана от милиардера сър Ричард Брансън, обяви, че скоро ще започне да прави резервации за първите си търговски космически полети, предаде Forbes. В съобщението си компанията заяви, че планира да продаде 1000 билета за първите полети, които трябва да стартират от космодрума в Ню Мексико "по-късно тази година". Туристите ще изпитат "няколко минути безтегловност" и "спиращи дъха гледки към Земята".

Virgin обяви, че ще започне да продава билети за 90-минутно пътуване до космоса на цена от 450 000 долара.

Акциите на Virgin Galactic нараснаха след съобщението с цели 33% до едномесечен връх от около 10,91 долара за акция, което помогна за намаляване загубите от над 80% през последната година.

Въпреки това акциите на компанията паднаха с около 80% от рекордния връх от $57,51 през юни, когато инвеститорите очакваха на историческото първо пътуване на Брансън до Космоса.

Със своето съобщение Virgin Galactic се присъединява към групата от основани от милиардери компании, които ще водят туристи в Космоса. През септември конкурентът на SpaceX влезе в историята с първия изцяло цивилен екипаж, летял до Космоса. На борда беше милиардерът Джаред Айзъкман, но цената на пътуването не беше разкрита.

Основателят на Blue Origin и Amazon Джеф Безос пък заяви, че е спечелил близо 100 милиона долара от продажби на билети.

Космическите компании събраха рекордните 14,5 милиарда долара частни инвестиции миналата година, с повече от 50% повече от предходната година, според доклад на базираната в Ню Йорк фирма Space Capital.