Изследване откри доста интересни факти за отношението на европейците към технологиите и най-вече към изкуствения интелект (AI).

Център за управление на промяната в испанския университет IE е провел проучване, включващо 2500 възрастни жители от Великобритания, Испания, Германия, Франция, Ирландия, Италия и Холандия.

Резултатите са обезпокоителни, тъй като показват сериозни промени в начина, по който хората гледат на технологиите, пише Quartz. Повече от половината респонденти се притесняват, че изкуственият интелект ще заеме много работни места и ще измести хората. 70% от попитаните смятат, че неконтролируемото навлизане на технологиите може да доведе до повече щети, отколкото ползи за обществото. Друго опасение, което имат хората в изследването е изместването на реалното общуване от цифровите контакти.

Големите опасности, свързани с развитието на изкуствения интелект

Големите опасности, свързани с развитието на изкуствения интелект

За тях предупреждават известни личности като Стивън Хокинг, Илън Мъск и Бил Гейтс

Учудващ е фактът, че 25% от попитаните биха предпочели роботи да вземат решения, вместо политиците.

"Това мислене вероятно е свързано с нарастващото недоверие на гражданите към политиците и правителствата", казва Диего Рубио, директор на центъра за управление на промяната към университета.

Граждани на различни държави са скептични относно това, че гласът им оказва влияние върху политическото управление. Вземането на решения чрез програмиран алгоритъм също има своите недостатъци. Софтуерът може да бъде манипулиран за постигане на конкретни резултати и потенциално проблемен, като решенията, правени от хората. 

Заговорът на роботите: Изкуственият интелект може да вдига цените в магазините

Заговорът на роботите: Изкуственият интелект може да вдига цените в магазините

Машините са в състояние да сключат картелно споразумение, без дори да общуват помежду си

От изследването става ясно още, че гражданите очакват от правителствата да регулират и намалят смущенията от навлизането на изкуствения интелект и ако е необходимо да ограничат автоматизацията, за да не изгубят хората работните си места.

"Това потвърждава парадокса, в който живеем. Хората са разочаровани от правителствата, но същевременно очакват от тях да се справят с икономическите негативни ефекти, които технологиите могат да донесат," обясняват учените от центъра.