Новите модели с изкуствен интелект ще надминат човешкия интелект и то още до края на следващата година или най-късно до 2026-а. Това ще се случи в случай, че доставките на електроенергия и хардуер могат да задоволят изискванията на все по-мощната технология, прогнозира милиардерът Илон Мъск, цитиран от Reuters.

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX и съосновател на OpenAI Мъск смята още, че AI е ограничен от наличието на електричество и че следващата версия на Grok - AI чатбот на стартъпа xAI, се очаква да бъде обучена до месец май.

Изследване: AI е по-добър началник, отколкото служител

Изследване: AI е по-добър началник, отколкото служител

Доказва го в управлението на научни проекти

"Ако определите Общия изкуствен интелект (AGI) като по-умен от най-умния човек на света, аз мисля, че това вероятно ще бъде факт следващата година или в рамките на две години", заяви Мъск.

Снимка 612579

Източник: iStock

Според него липсата на усъвършенствани чипове възпрепятства обучението на модела на Grok версия 2.

Илон Мъск основа стартъпа xAI миналата година като съперник на OpenAI, който той съди за изоставяне на първоначалната си мисия да разработва изкуствен интелект в полза на човечеството, а не за печалба. OpenAI категорично отрича обвиненията.

Бизнесменът подчертава, че докато недостигът на чипове беше голямо ограничение за развитието на AI досега, то доставките на електроенергия ще бъдат от решаващо значение през следващите една или две години.

Изкуственият интелект вече намалява броя на служителите по света

От политици и експерти, през собственици на компании, до ИТ специалисти, всички казват, че изкуственият интелект не бива да се приема като заплаха за пазара на труда, напротив - AI ще бъде в помощ на служителите. На този фон обаче изкуственият интелект ще направи така, че много компании по света да наемат по-малко кадри и то още през следващите пет години. Това твърдят от Adecco в доклад за възхода на изкуствения интелект на работното място, за който Money.bg писа.

Около 41% от висшите мениджъри очакват да имат по-малка работна сила заради изкуствения интелект, става ясно от доклада, базиран на проучване сред ръководителите на 2000 големи международни. Генеративният AI, който може да създава текст, снимки и видеа в отговор на заявки, засилва както надеждите, че повтарящите се задачи могат да бъдат премахнати от задълженията на хората, така и страховете, че много работни места бързо ще станат излишни.

Технологичните компании, включително глобални гиганти като Google и Microsoft, започнаха вълна от съкращения през последните няколко месеца, тъй като изместиха фокуса си към системи като ChatGPT на OpenAI и чатбота Gemini на Google. Проучването на Adecco е едно от най-големите по въпроса за AI и следва изследването на Световния икономически форум от 2023 г., според което 25% от компаниите очакват AI да доведе до загуба на работни места, а 50% смятат, че технологията ще създаде нови позиции.

Първият човек с чипа на Мъск се възстановява

Първият човек с чипа на Мъск се възстановява

Вече може да контролира курсора на мишката само със силата на мисълта