Базираната в Лондон инженерна компания Geomiq преди време обяви, че по поръчка на един от своите клиенти търси идеалното лице, за чийто права е готова да плати щедро. Образът е необходим за лице на робота, който трябва да стане приятел за възрастни хора. Цената на сделката е точно 100 хиляди лири стерлинги, срещу придобиването на пожизнените права върху избраната физиономия.

"Към нас се обърна компания за роботика, която попита дали можем да й помогнем с финалните щрихи на модерния хуманоиден робот, върху който тя работи", пише в блога на Geomiq, цитиран от popmech.ru." Компанията търси "добро и дружелюбно" лице, което да стане лице на робот. То ще бъде получено от хиляди роботи по целия свят. "

Разработването на такива роботи не е нещо ново. Има много такива проекти и за тях винаги се избира специално лице с широко отворена усмивка, в изражението на което няма дори намек за заплаха,. Например проектът CARESSES, който създава роботи за подкрепа на възрастни хора, се опитва да разбере как да се направи робот, който да се адаптира към различни култури и обичаи, в зависимост от това какъв човек трябва да обслужва.

Важен момент в офертата на Geomiq е, че лицето ви, в случай на покупка, ще се появи в хиляди домове и неговите носители ще помагат на хората. Завинаги.

В публикацията на Geomiq не се казва какво означава според тях "дружелюбно" или колко трябва да бъде приятелско едно лице, като се има предвид факта, че то ще бъде опънато върху неподвижна метална конструкция.

Възможно е след като продадете лицето си на тази мистериозна компания, трети страни да имат достъп до него. И къде са гаранциите, че лицето на късметлията и лицата на много по-малко щастливите кандидати за 100 хиляди паунда, пише popmech.ru, няма да се появят внезапно на куклите RealDolls, с които сами се досещате какво правят?