Илон Мъск налива огромна сума не в какво да е, а в нещо, от което се страхува много – изкуствения интелект.

Основателят на Tesla и Space X е известен с критиките си към този вид технология. Сега той е един от редица големи инвеститори в света на технологиите зад нов изследователски център за изкуствен интелект, предаде СNN.

Целта на открития в петък OpenAI е да разработи изкуствен интелект благополучно и да споделя проучванията си нашироко. Технологията е предназначена да бъде използвана за начини, които ще помагат на човечеството.

Групата все пак може да реши да запази поверителността на някои изследвания, ако прецени, че има опасения за безопасността.

Поддръжниците на центъра OpenAI влагат един милиард долара в проекта. Той ще започне като малък център в Сан Франциско с деветима учени на пълно работно време. Изследователят по изкуствен интелект и бивш служител на Google Илия Съцкевър ще бъде изследователският директор на центъра.

Много технологични гиганти инвестират усилено в разработването на собствени машини с изкуствен интелект, включително Facebook, Google, Microsoft и Apple. Такава технология вече се използва в автомобилите Tesla и при инструментите за снимките в социалната мрежа Facebook.

Макар тези компании да споделят някои от откритията, фактът, че разработват инструменти за собствена печалба, е притеснителен за мнозина в сферата на науката и технологиите.

По-рано тази година Илон Мъск определи изкуствения интелект като „най-голямата екзистенциална заплаха”. Той се присъедини към физика Стивън Хокинг, създателя на Microsoft Бил Гейтс и други уважавани имена в научните среди, които излязоха със съвместно предупреждение, че изкуственият интелект може да бъде по-опасен от ядрените оръжия.