Четиригодишен стартъп анонсира успешната разработка на евтина батерия с висок електрически капацитет. Американската Form Energy Inc. използва един от най-често срещаните елементи на Земята: желязото, пише The Wall Street Journal.

Акумулаторните батерии на Form Energy са твърде тежки за електрическите автомобили. Но компанията казва, че те имат възможността да разрешат един от най-отдавнашните проблеми пред възобновяемата енергия: евтиното ѝ съхранение за използване, когато слънцето не грее и вятърът не духа.

Дейността на масачузетската компания отдавна е обгърната от потайност, но наскоро тя се съгласява да представи прогреса си пред изданието — искайки да покаже на регулатори и ютилити компании, че ако всичко върви по план, батериите ѝ ще осигурят достъпна възможност за съхранение през 2025 г.

Form Energy има подкрепата на Breakthrough Energy Ventures, климатичен инвестиционен фонд, сред чиито инвеститори са съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс и основателят на Amazon.com Джеф Безос. Form наскоро набира и $200 млн. от инвеститори, които включват стоманодобивния гигант ArcelorMittal SA — един от водещите световни производители на желязна руда.

Батерията "е от този тип, от който се нуждаете, за пенсионирате напълно термални активи като въглищни и газови централи", заявява изпълнителният директор Матео Ярамило, който участва и в разработката на Powerwall на Tesla. Прототипът, който носи името Big Jim ("Големия Джим") е пълен с 18 хил. сиви парчета желязо с размера на камъче — материал, който не е токсичен, не е запалим и се намира в излишък.

За производството на литиево-йонна батерия, която днес се използва в електромобилите, никелът, кобалтът, литият и манганът струват между $50 и $80 за kWh, според анализатори. Използвайки желязо, Form вярва, че може да намали разходът до по-малко от $6 за всяка клетка. Обединяването им в батерия ще повиши цената до по-малко от $20 за kWh — ниво, при което анализатори и академици смятат, че възобновяемата енергия ще замести изцяло традиционните централи, които използват изкопаеми горива.

Батерията на Form Energy "вдишва" кислород и превръща желязото в ръжда, а след това обратно в желязо, "издишайки" кислород, гласи обяснението. По този начин тя се разрежда и зарежда. Когато хиляди от т. нар. Big Jim бъдат обединени, те могат да съхраняват електроенергия, достатъчна за седмици. През 2023 г. Form планира батерия с капацитет един мегават, която ще може да се разрежда в период от над шест седмици.