Американски учени представиха технология, чрез която отпадни пластмаси могат да бъдат преработени в сапун, пише "Гардиън". Откритието е важно, защото в някои случаи рециклирането не е възможен вариант и така огромни количества PVC се налага да бъдат депонирани и по този начин - да замърсяват природата.

Детайли: Пластмасите имат определено химично сходство с мастните киселини, от които се прави сапун. Проблемът е, че пласмасовите молекули са много по-големи - с до 3000 въглеродни атома. Как да се разбият? На проф. Гулиан Лиу от технологичния университет във Вирджиния му хрумва проста, но, оказва се, работеща идея - да се използва висока температура.

Топ 10 на държавите, които изхвърлят най-много пластмаса в океаните

Топ 10 на държавите, които изхвърлят най-много пластмаса в океаните

Откъде идва цялата тази пластмаса?

"Дървата за горене са направени от полимери като целулоза. При горенето те се разбиват на къси вериги и след това - на малки газови молекули преди пълната оксидация до въглероден диоксид. Ако по същия начин разбием синтетичните молекули на полиетилена, но спрем процеса преди да са се превърнали в газ, би трябвало да получим късоверижни молекули, които иначе са като тези на полиетилена", разказва проф. Лиу.

За този процес му хрумва, докато гледа камината си по Коледа.

Професорът и колегите му създават химически реактор, в долната част на който температурата е висока (за да се разбият дългите вериги), а в горната - ниска (за да не се превърне пластмасата в газ). В хода на експериментите преминалата през пещта пластмаса се превръща в подобно на парафин вещество, от което след това може да се направи сапун. По собствените думи на учения - "с един донякъде уникален цвят, но пък работи".

Как би изглеждал животът на Земята без пластмаса?

Как би изглеждал животът на Земята без пластмаса?

Ежедневието ни ще бъде съвсем различно

Контекст: Методът работи с полиетилен и полипропилен - двата най-разпространени вида пластмаса. Те са отговорни за около половината от всички пластмасови отпадъци - около 200 млн. тона годишно. Само 10% от пластмасите се рециклират, като освен това процесът не може да се повтаря неограничен брой пъти.

От друга страна: Макар методът за производство на сапун от пластмаса на проф. Лиу да е предвиден за реализация и в индустриален мащаб, той е категоричен, че това не е начинът да се решат глобалните проблеми със замърсяването. Затова и ученият вярва, че най-добрият вариант е просто да използваме по-малко пластмаса - колкото и добър сапун да става от нея.