От 8 300 милиона тона чиста пластмаса, произведени до края на 2015 г., 6 300 милиона тона са били изхвърлени. Повечето от тези пластмасови отпадъци все още са в ежедневието ни, затрупани в сметища или замърсяващи околната среда.

Микропластмаси са открити в проби от ледовете в Антарктика, в черва на животни, които живеят в океаните, както и в питейната вода по целия свят.

Но какво ще стане, ако можехме с магическа пръчка да премахнем всички пластмаси от живота си?

Това би било примамлива перспектива, но бързо ще разберем докъде е проникнала пластмасата във всеки аспект от нашето съществуване. Възможен ли е животът, какъвто го познаваме, без пластмаса?

Пластмасата, каквато я познаваме днес, е изобретение на 20-ти век: бакелитът е първата пластмаса направена от изкопаеми горива. Изобретен е през 1907 г. Едва след Втората световна война производството на синтетични пластмаси за по-широко използване се разраства, пише CNN.

Оттогава производството на пластмаса се увеличава почти всяка година, от два милиона тона през 1950 г. до 380 милиона тона през 2015 г.

Учени от САЩ създадоха пластмаса, по-здрава от стомана. Къде ще се използва

Учени от САЩ създадоха пластмаса, по-здрава от стомана. Къде ще се използва

Новият материал не провежда електричество и не влиза в контакт с газове

Днес опаковъчната индустрия е най-големият потребител на чиста пластмаса. Но използваме пластмасата и по много други начини: тя е в нашите сгради, транспорт и друга жизненоважна инфраструктура, да не говорим за нашите мебели, уреди, телевизори, килими, телефони, дрехи и безброй други ежедневни предмети.

Здравна индустрия

Липсата на пластмаса би била опустошителна в болниците. Пластмасата се използва в ръкавици, тръби, спринцовки, контейнери за кръв, епруветки за проби и др.

Стандартните хирургически инструменти за многократна употреба дори са заменят с такива за еднократна употреба за някои операции. Според едно проучване една операция за премахване на сливиците в болница в Обединеното кралство може да доведе до над 100 парчета пластмасови отпадъци. Докато някои хирурзи твърдят, че пластмасата за еднократна употреба се използва прекалено много в болниците, в момента много пластмасови медицински артикули са от съществено значение и животите биха били загубени без тях.

Някои ежедневни пластмасови предмети също са жизненоважни за опазване на здравето. Презервативите например са в списъка, а маските за лице - включително пластмасови хирургически маски и респиратори, както и платнени маски за многократна употреба сега, са от полза за забавяне на разпространението на вируса Covid-19.

Хранителни индустрия

Нашата хранителна система също бързо ще се разпадне. Замислете се - използваме опаковки, за да предпазим храната при транспортиране и да я запазим достатъчно дълго, за да стигне до рафтовете на супермаркетите.

Не само потребителите ще трябва да променят навиците си - веригите за доставки на супермаркети, които са привикнали да продават опаковани храни, ще се нуждаят от основен ремонт. Междувременно бързо развалящи се стоки, които идват от далеч по веригата за доставки може да пристигат вече развалени.

Изследване на благотворителната организация за намаляване на отпадъците в Обединеното кралство WRAP установи, че пластмасовите опаковки удължават срока на годност на броколите с една седмица, когато се държат в хладилник, а на бананите - 1,8 дни на стайна температура. Все пак изследването установи, че хранителните отпадъци могат да бъдат намалени чрез продажба на плодове и зеленчуци насипно, тъй като това позволява на хората да купуват само това, от което имат нужда. Ако няма пластмаса, ще трябва да купуваме сушени варива в хартиени торбички.

Как се отрази на бизнеса през 2021-а година забраната на еднократната пластмаса

Как се отрази на бизнеса през 2021-а година забраната на еднократната пластмаса

В България настана пълен хаос

Замяната на пластмасовите опаковки би имала косвени последици за околната среда. Въпреки че стъклото има някои предимства пред пластмасата, като например възможност за безкрайно рециклиране, еднолитрова стъклена бутилка може да тежи до 800 g в сравнение с пластмасова бутилка от 40 g. Това води до по-голямо въздействие върху околната среда, в сравнение с пластмасовите бутилки за мляко, плодов сок и газирани напитки, например. Когато тези по-тежки бутилки и буркани трябва да бъдат транспортирани на дълги разстояния, въглеродните емисии нарастват още повече. Ако превозните средства, с които се транспортират, не съдържат пластмаса, самите те ще бъдат по-тежки, което означава още повече емисии.

В някои отношения обаче смяната на опаковката на храните би била лесната част. По-трудно ще бъде замяната й в производствените процеси. Може да си купите мляко в стъклена бутилка, но в млечната промишленост се използва много пластмаса, а и не само там.

Модна индустрия

Животът без пластмаса също би променил и начина ни на обличане. През 2018 г. 62% от текстилните влакна, произведени в световен мащаб, са били синтетични, произведени от нефтохимикали.

Естествените влакна биха били добри заместители в производството на някои от нашите дрехи, но това би довело до сериозни разходи. Памукът вече се отглежда на 2,5% от обработваемата земя по света, но се използват много инсектициди, които рискуват здравето на фермерите и замърсяват водните запаси. Без пластмаса ще трябва да се откажем от бързата мода за сметка на по-издръжливи материи, които можем да носим дълго време.

Ако нямаше пластмаса, щяхме да останем без обувки. Преди да се появи широко разпространената синтетична пластмаса, обувките често са били изработвани от кожа. Но днес има много повече населени на Земята и сменяме много повече чифтове. Не бихме могли да има кожени обувки за всеки човек на планетата - това просто не е възможно.

И все пак ...

Макар и да е невъзможно да живеем по начина, по който познаваме, без пластмасата, може да допринесем за здравето на планетата, съответно и нашето, като спрем да потребяваме пластмасови продукти за еднократна употреба, без които определено можем да живеем.