Ако имате смартфон, най-вероятно сте се чудили как след разговор с приятел или колега Facebook ви предлага реклами, свързани именно с темата на разговор - реклама на грил след разговори за барбекю или разпродажба на полети до дестинацията, която току-що сте споменали, че искате да посетите.

По-малко технологично запознатите (и тези, които обичат конспирациите) се притесняват, че някое приложение - или самият телефон - записват разговорите ни. Това не е вярно.

Но истината не е много по-успокояваща.Тристан Харис, бивш служител на Google, обясни наскоро какво се случва с рекламите по време на конференция в Лос Анджелис.

"Със сигурност знам, анализ на данните го показва и вицепрезидент на Facebook го заяви: компанията не подслушва разговорите ви. Как тогава знаят какво сте говорили?Това е възможно, тъй като в сървърите на Google или Facebook има малка вуду кукла, ваш аватар, модел. И те не трябва да слушат какво говорите, защото там се пазят всички ваши кликове, харесвания и това кара тази кукла да се държи все повече като самите вас. Всичко, което трябваше да направя, е да симулирам разговор с вуду куклата и знам какъв разговор сте провели вие, без да трябва да ви слушам", казва той.

Така че - не, технологичните компании не ви подслушват. Те просто знаят толкова много за вас, че не им е нужно.

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Компанията печели от вашите данни - и ги събира, дори и да сте ѝ забранили