Започват предварителните поръчки за очилата за виртуална реалност Oculus, обяви главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зъкърбърг в официалната си страница в платформата. От години американската технологична компания работеше по разработването на продукта.

През 2014 г. най-голямата социална мрежа в света купи компанията Oculus VR за 2 милиарда долара. Тогава мнозина анализатори изразиха опасения, че е възможно подобни скъпи вложения да не донесат желаната възвръщаемост.

Зъкърбърг обаче вярва, че виртуалната и подсилената реалност ще бъде „следващата голяма компютърна платформа, която ще промени начина, по който всички ние се свързваме и общуваме”.

„Oculus осигурява най-доброто преживяване на виртуална реалност в света”, твърди съоснователят на Facebook.

По информация на Wired очилата Oculus Rift ще се продават за 599 долара, а доставките започват през март.

Марк Зъкърбърг съобщи още, че компанията работи по изграждането на технология, с която да бъде свързан всеки човек по света, чрез излъчване на интернет достъп от соларни самолети и сателити, използващи лазери.

„Скоро ще бъде извършен пилотен полет на летателния апарат Aquila, който е с размах на крилете, по-голям от Boeing 737, но тежи по-малко от автомобил”, написа Зъкърбърг.

Facebook работи и по изстрелването на сателит в орбита, за да бъде свързана Субсахарска Африка към интернет през тази година.

Шефът на социалната платформа добави, че екипът на компанията, който се занимава с изследвания върху изкуствен интелект, отбелязва напредък в подпомагането на компютрите да виждат и разбират.

„Наскоро направихме прототип, който комбинира схващания за езици и образи, така че да може да отговаря на въпроси за изображения. Използваме изкуствен интелект, за да помогнем на незрящите хора в общността ни да преживеят снимките на приятелите си, като системите ни описват обстановката”, обясни Марк Зъкърбърг.

Той припомни, че работи по свое лично предизвикателство, за да създаде семпъл изкуствен интелект, който да му помага у дома и в работата му.

Марк Зукърбърг се захваща с ново предизвикателство през 2016 г.

Марк Зукърбърг се захваща с ново предизвикателство през 2016 г.

Вижте какво е то

Шефът на Facebook смята, че 2016 г. е важна година за стартирането на бъдещи технологии, по които компанията работи.