Във вторник вечерта институцията, отговорна за контрола върху интернет в Северна Корея, случайно или не е направила сървърите в страната достъпни от всички точки на света. Така интернетът, който ползват гражданите на държавата, е бил “отворен” за абсолютно всички за известно време, пише International Business Insider.

От онлайн платформата GitHub, които са открили пробива и са записали информацията, са потвърдили, че севернокорейците разполагат с всичко на всичко 28 уеб страници.

Северна Корея пусна своя версия на Facebook

Северна Корея пусна своя версия на Facebook

Поне за известно време

Както е известно, достъпът до интернет в страната е изключително ограничен, като хората там виждат само това, което властите им позволяват и което според тях е безопасно, като съдържание.

Според записаната от GitHub информация повечето от отворените 28 сайта са свързани с готварство, пътувания, новини, образование и филми. Сред интернет страниците има и една, наподобяваща на социална мрежа, озаглавена “Приятел.”

Операционната система, на която работи Ким Чен Ун и цяла Северна Корея

Операционната система, на която работи Ким Чен Ун и цяла Северна Корея

Вижте как изглежда Red Star 3

Веднага след излизането на информацията, редица потребители са успели също да влязат в някои от популярните сайтове в Северна Корея и да им направят скрийншотове, които после са споделили в мрежата.